hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Változásokat vár a gyógyfürdő szektor

Az orvosokon keresztül lehet eladni a hazai gyógyszolgáltatásokat, derül ki a Világgazdaság összeállításából.

Magyarországon több mint 1400 kút és termálforrás van, valamint orvosilag bizonyítottan gyógyító hatású gyógyvízből is 256-féle, de a gyógyvizek országában tavaly csak 2,3 millióan vették igénybe a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által kínált gyógyszolgáltatásokat – fejtette ki a Világgazdaság szerint egy háttérbeszélgetésen Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke. A hazai fürdőszektor pénzügyi helyzetének rendezése módfelett fontos lenne, mivel a magyarországi gyógyfürdők túlnyomó többsége önkormányzati tulajdonban van, a közcégeknek egy versenypiacon kell megélniük.

Budapesten a konferenciaturizmusban, vidéken a gyógy- és egészségturizmusban kellene kihasználni a tartalékokat, ezért az első számú törekvés, hogy készüljön egy olyan nemzetközi kutatás, amely végre a nemzetközi piacon is eladhatóvá teszi a gyógyturizmust – mondta Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke.

A gyógyturizmus keretében országszerte negyven szálloda 5200 szobát működtet. A szállodák jó néhány évre megkapják a gyógy­minősítést az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól (ÁNTSZ), de olyan jogszabályok alapján, amelyek már jó pár éve elavultak – árnyalta Könnyid László az ágazat problémáit. Példaként említette, hogy az ÁNTSZ nem ismeri még azt a technikát, hogy ózonnal lehet a gyógyfürdők vizét tisztítani, ami szerinte nonszensz. Ugyanakkor a legionella évekkel ezelőtti szabályozása a legjobb szándék mellett a túlszabályozásra példa. A magyar jogalkotásból hiányzik, hogy időnként megvizsgálja: a jogszabály mennyire életképes.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink