hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Vádemelés kihagyott szövettani vizsgálatért

Vádat emelt az ügyészség egy sebész ellen, aki sem az általa végzett beavatkozás előtt, sem utána nem végeztetett kórszövettani vizsgálatot, s ezzel megszegte a szakma szabályait – írja a TEOL.

A törvény előírja, hogy a haj, köröm, fog, szemlencse, illetve élettani szülés esetén a méhlepény kivételével, minden emberből eltávolított szervet és szövetet szövettani vizsgálatnak kell alávetni – idézi a szabályt a lapnak dr. Cifra János, a Balassa János Kórház patológiájának osztályvezető főorvosa.

- Az osztályra eljutott mintákat először szabad szemmel átnézzük. A kicsi, biopsziás mintákat teljes egészében feldolgozzuk, a nagyobbakról reprezentatív kimetszéseket végzünk. A paraffin blokkba ágyazott mintákból készülnek a metszetek, a mikroszkópos vizsgálat alapján ezek elemzését a patológusok egyike végzi el. Ha a minta egyértelmű, akkor kiadja a leletet. Ha a legkisebb kétség merül fel, megkonzultáljuk az esetet, majd szükség szerint további vizsgálatokat végzünk, vagy végeztetünk el. Nagyon szoros együttműködésben vagyunk a Pécsi Tudományegyetem Patológiai Intézetével, ahova elküldhetjük a mintákat, ők még további vizsgálatokat végezhetnekolvasható a napi gyakorlatról a teol.hu-n.

(forrás: Tolna Megyei Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés