2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Utalványt adnak a britek a túlsúlyosoknak

A hvg. hu szerin brit közegészségügyben (NHS) programot dolgoztak ki, hogy hozzásegítsék honfitársaikat a fogyáshoz. A londoni Daily Mail szerint a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a túlsúlyos polgárok olcsóbban vásárolhatnak a szupermarketekben, ha egészségtudatos a bevásárlókosár tartalma. Ezenkívül utalványokat is kaphatnak, amelyeket csak bizonyos termékekre lehet beváltani Angliában.

Nyugat-Európában a britek a leginkább elhízottak. Sőt, Nagy-Britanniában gyorsabban nő az elhízottak száma, mint az Egyesült Államokban. Nagy-Britanniában, az elmúlt évben 17 százalékkal nőtt azoknak a pácienseknek a száma, akiket túlsúly miatt kezeltek a közegészségügyben.

A kórházakban túlsúly miatt kezelt páciensek 64%-a nő. Lehet persze, hogy ez a többlet csakis azért mutatkozik, mert a nők általában egészségtudatosabbak, ezért őket jobban zavarja a súlyfelesleg, mint a férfiakat. A kórházi statisztikák ugyanakkor arról számolnak be, hogy a túlsúly elsősorban a szülés kapcsán, illetve a térd- és csípőproblémák esetében jelentkezik a pácienseknél mint orvosi probléma.

A túlsúly nagyon veszélyes következményekkel járhat, mert fokozza a kettes tipusú diabétesz valószínűségét, a szívbetegségek és a rákos megbetegedések gyakoriságát. Hatással lehet a túlsúly arra is, hogy a demencia korábban jelentkezik a páciensnél. Ugyanakkork sokkal több elhízott ember került kórházba a Covid-19 vírus miatt, mint az átlag. Azokban az országokban tízszer többen haltak bele a Covid-járványba , amelyekben a lakosságnak több mint a fele túlsúlyos, írja a lap.

A brit közegészségügyi program szerint a túlsúlyos polgárok olcsóbban vásárolhatnak a szupermarketekben, ha egészségtudatos a bevásárlókosár tartalma. Ezenkívül utalványokat is kaphatnak, amelyeket csak bizonyos termékekre lehet beváltani Angliában. A 6 millió fontos kisérleti program a jövő év elején indul és hat hónapig tart.

Fotó: archív
Fotó: archív

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink