hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Elhízás ellen is hatásos lehet egy régóta használt gyulladásgátló

A Spanyol Rákkutató Központ munkatársai a Nature Metabolism folyóiratban megjelent cikkükben arról számoltak be, hogy a szívbetegségek kezelésében régóta használt gyulladásgátló, a digoxin alkalmazásával 40 százalékos testtömeg-csökkenést sikerült elérni egereknél, mellékhatások nélkül, közölte a PharmaOnline.

A vizsgálat eredményei szerint a digoxin teljes mértékben eltüntette a kóros elhízás következményeit, mivel a fogyás mellett az állatok az obezitással kapcsolatos anyagcsere-rendellenességektől is megszabadultak. A digoxin az IL-17A interleukin képződését gátolja, és a tanulmány szerint az IL-17A jelátviteli útvonal gátlásával az obezitás meggátolható. Ennek oka, hogy az IL-17A gyulladást kiváltó hatását közvetlenül a zsírszövetre fejti ki, ez okozza azokat a súlyos anyagcsere-elváltozásokat, amelyek a testtömeg-növekedéssel járó metabolikus szindrómához köthetők: 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás és szív-érrendszeri betegségek.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Forrás: Inhibition of the IL-17A axis in adipocytes suppresses diet-induced obesity and metabolic disorders in mice, Nature Metabolism (2021).

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink