2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Unorthodox terápiás szektor terjedőben

A fejlődő világ helyett ma már az iparilag fejlett országokban működik a legtöbb olyan klinika, amely sötét marketingtrükkökkel kínál bizonyítatlan hatékonyságú őssejtterápiát, írja a Cell Stem Cell tanulmánya. Mely országok és kórképek járnak az élen?

A fejlett gazdaságú nemzetekben a legnagyobb az egy főre eső, bizonyítatlan hatékonyságú őssejtterápiát kínáló, szolgáltatásait közvetlenül a betegeknek hirdető „klinikák” száma, írja a témában valaha készített legnagyobb felmérés eredményeiről beszámoló, szabadon olvasható cikk (Global Distribution of Businesses Marketing Stem Cell-Based Interventions; Cell Stem Cell). A cikk szerint ez az unorthodox terápiás szektor igen gyorsan nő, a betegeket megtévesztő vállalkozások még sincsenek kellő mértékben feltérképezve. A probléma méretének ismerete nélkül pedig a szabályozásban illetékes hatóságok elmulaszthatják a szükséges lépések megtételét.

Israel Berger és munkatársai a szakemberek által elégtelenül szabályozott szakterületnek tartott őssejtterápiát kínáló 417 intézmény honlapját tanulmányozták tartalomelemző módszerekkel, és nyilatkozatuk szerint sötét marketingtrükkökre és kétséges állításokra bukkantak. Mint a kutatók kifejtik, az alulszabályozott őssejtterápiás ipar korai napjaiban a bizonyítatlan hatékonyságú kezelést szolgáltató intézmények tipikusan fejlődő országokban működtek, ahol a gyenge szabályozás és a laza ellenőrzés viszonyai között viszonylagos büntetlenséget élveztek. A korábbi vizsgálatok arra utaltak, hogy Dél-Kelet Ázsiába, Oroszországba vagy Kelet-Európába kellett utaznia azoknak a betegeknek, akik végső kétségbe esésükben őssejtterápia révén gyógyulást ígérő intézményeket kerestek.

John Rasko, a tanulmány utolsó szerzője, a University of Sydney professzora szerint az jelenti a kibúvót ezen cégeknek, hogy az autológ őssejttranszplantáció során alkalmazott sejtek az illető saját szervezetéből származnak, és felhasználásukkal kapcsolatban még nem születtek meg a megfelelő szabályok. Így újabban már a gazdag országokban van a legtöbb ezekből az intézményekből: a kutatók 187, reklámjaikkal közvetlenül a betegeket megcélzó, bizonyítatlan hatékonyságú kezelést kínáló őssejtterápiás intézményt azonosítottak honlapjaik alapján az USA-ban, 35-öt Indiában, 28-at Mexikóban, 23-at Kínában, 19-et Ausztráliában és 16-ot Nagy-Britanniában, azonban a lakosság számát figyelembe véve Írország (11,2) vezet – ott a legtöbb a 10 millió főre eső intézmények száma –, a következő Szingapúr (10/10 millió fő), majd Ausztrália (8,1/10 millió fő), Német- és Olaszország, Japán és az USA következik.

Az azonosított 417 honlap 83%-a felnőtt őssejttekkel végzett terápiát ajánl, 13%-uk esetében nem derül ki az őssejt típusa. 8%-ukban embrionális, magzati vagy indukált pluripotens őssejttel folyik a „kezelés”, 1%-ukban pedig magzatvízből származó őssejttel. A honlapok több mint fele (52%) esetében nem derül ki, hogy a sejtek milyen donorból származnak. A honlapok 39%-a autológ őssejtterápiát kínál, 18,2%-uk pedig allogén (nem saját) őssejtek beültetését. Különösen érdekes, hívják fel a figyelmet a szerzők, hogy az intézmények 4,1%-a nem emberi sejtek használatát hirdeti.

A honlapok zöme pontatlanul határozza meg azokat a betegségeket, amelyek kezelésére terápiát kínál, azonban a leggyakrabban az öregedés lassítását-visszafordítását ígérik (47%), a következő a cukorbetegség, majd a sport-, illetve ortopédiai sérülések kezelése, a szklerózis multiplex, a Parkinson-kór, a gerincvelő-sérülés, a tumorok és az agyvérzés gyógyítása. Alzheimer-kórban és különböző autoimmun betegségben szenvedők is gyakran keresik fel ezeket az intézményeket, ahol olyan eljárásokért fizetnek, amelyek hatékonyságát és biztonságosságát nem bizonyítottak randomizált, kontrollált vizsgálatokban.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

hirdetés

Könyveink