hirdetés
hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Ünneprontó falatok

A karácsonytáji halszálkavadászat terepe legtöbbször a tápcsatorna és a légutak felső szakasza. A diagnosztika és a terápia eszköze a gégetükör vagy a hajlékony fül-orr-gégészeti endoszkóp, a biopsziás fogó vagy – szegényebb helyeken – a szívókatéter. Ám előfordulhat az is, hogy a halszálka a tápcsatorna távolabbi szakaszain okoz problémát.
Egy 53 éves, egy hónapja hasi fájdalmakra panaszkodó, láztalan férfi esetében például a szájüregből a halszálka közvetítésével a tápcsatornába került Eikenella corrodens baktérium okozott májtályogot (NEJM 2001; 345:e5). A beteg fehérvérsejtszáma és májenzimértékei nem voltak emelkedettek, hasa jobb felső kvadránsában viszont 55 cm-es terimét tapintottak. Komputertomográfiás (CT) vizsgálattal igazolták, hogy a megnagyobbodás a máj bal lebenyében található, a májtok alatt a hasfalig terjed, közepén pedig egy vékony, elmeszesedett vonalat észleltek. CTvezérelt biopsziával 14 milliliter gennyes folyadékot bocsátottak le belőle, a kenetben Gram-negatív és Gram-pozitív pálcákat, valamint Gram-pozitív coccusokat lehetett látni – a mintából később a szájüreg normál flórájához tartozó Gram-negatív pálca, Eikenella corrodens tenyészett ki. A beteg állapota a mintavételt követően intravénás vancomycin–piperacillin– tazobactam kombináció hatására nem javult, ekkor sebészi drenálást végeztek. Ennek során fedezték fel a tályog közepén a halszálkát, amit el is távolítottak. Ez és az új antibiotikum-kombináció (amoxicillin klavulánsav) gyorsan javított az állapoton. A tályog vélhetőleg úgy keletkezett, hogy a kórokozó a szájüregben, a halfogyasztás során rákerült a szálkára, majd az ily módon már fertőzött halcsont a duodenum falán átfúródva jutott a máj állományába.
Akut hasi fájdalom hátterében is állhat halszálka (J Laparoendosc Adv Surg Tech A 1999;9: 351–2). Az egy napja tartó jobb alhasi fájdalom és nyomásérzékenység miatt jelentkező 24 éves nő láztalan volt, fehérvérsejtszáma viszont 14,3/mm3-re emelkedett. Antibiotikum-védelemben diagnosztikus laparoszkópiát végeztek, amelynek során az appendixet és a belső nemi szerveket egészségesnek találták, viszont a Meckel-divertikulum gyulladt volt a falát átfúró halszálka miatt. A 4 cm-es idegentestet a gyulladt divertikulummal együtt eltávolították és a beteg – aki az operációt követően megerősítette, hogy tünetei kezdete előtt lazacot fogyasztott –, két nappal később panaszmentesen távozott.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. LAKI JUDIT
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés