hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Uniós tervek 2005-re

 Döntően három tényezőtől – a költségvetéstől, a stabilitási paktumtól és a lisszaboni célkitűzések megvalósulásától – függ, mi vár az Európai Unióra 2005-ben. A prioritásokat mindig az EU soros, fél évig tartó elnöksége – idén Luxemburg és Nagy-Britannia – szabja meg. Az elnökségi időszak elején a terveket igyekeznek összehangolni az EU kormányának tekintett Európai Bizottsággal, amelynek ugyancsak megvannak a maga „kedvenc” témái. E programok általában igen ambiciózusak, de hogy végül mit sikerül megvalósítani, az nagyrészt a tagállamokon múlik.

 Luxemburgi prioritások

 Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök napjaink legvitatottabb kérdéseiben remél az idén egyezségre jutni. Elképzelései között szerepel a stabilitási és növekedési paktum reformja, az, hogy megállapodjanak az EU új költségvetési irányelveiről, valamint, hogy újraélesszék a lisszaboni célkitűzéseket. Az EU költségvetéséről sosem volt könnyű közös nevezőre jutni, de a 25 taggal a problémák csak mélyülnek. A 2007–2013 közötti költségvetési időszakban az érdekellentétek nemcsak a régi-új, de a „gazdag” és „szegény” tagországok között is felszínre kerülnek. Mindazonáltal Juncker úgy véli, „ha júniusig nem sikerül politikai egyezségre jutni, akkor még nehezebb lesz a következő, brit elnökség idején”.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
GORDON TAMÁS (BRÜSSZEL)
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés