2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Újraindul a vita az eutanáziáról?

Egy 17 éves lány esete miatt beszélnek ismét arról, etikus-e ha orvos segíti halálba azt, akinek minden pillanata szenvedés, írja a Népszava.

Noa Pothoven története bejárta a világsajtót, ám sajnos nem arról szóltak a cikkek, ami valójában történt. A 17 éves holland lányról azt közölték, élete eutanáziával ért véget egy klinikán, mert elviselhetetlen fájdalmakkal küzdött nap mint nap, miután gyermekként megerőszakolták – írja a CNN nyomán a Népszava

Hírügynökségi források nyomán így írták meg a legnagyobb lapok, és őket szemlézte számos magyar hírportál is, ám utóbb kiderült, Pothoven semmiféle orvosi segítséget nem kapott ahhoz, hogy meghaljon, bár tény, hogy nem is tettek semmit, azért, hogy életben maradjon. A fiatal lány felkeresett ugyan egy eutanáziával foglalkozó klinikát, de elutasították kérését, mivel szülei nem tudtak a tervéről.

Az első (hamis) hírek megjelenésével azonnal elindultak a viták a különböző közösségi oldalakon, hogy „milyen hely lehet Hollandia, ahol egy kamasz lány csak úgy besétálhat egy kórházba és azonnal a halálba is segítik”. Sőt, volt, ahol azt írták, ami Pothonvennel történt az „legális szürkezóna” ebben az országban. Ezzel kapcsolatban is jóval árnyaltabb a kép: Hollandiában legális ugyan ez a beavatkozás, már 12 éves kortól, de 16 éves korig a szülő beleegyezése is szükséges hozzá, 16 és 18 éves kor között pedig a gondviselő tudomása is elegendő –  olyan esetekben, ha valaki elviselhetetlen fájdalmakkal éli mindennapjait.

Miután a klinika elutasította eutanáziára vonatkozó kérelmét, Noa tavaly éhségsztrájkba kezdett és olyan súlyosan lefogyott, hogy kórházba kellett szállítani, ahol mesterséges kómába kellett helyezni, hogy táplálni tudják. Amikor felébresztették, a lány úgy rendelkezett, nem akarja, hogy a továbbiakban gondozzák. Otthonában orvosok felügyeltek a lányra utolsó napjaiig, ahol annyiban segítették, hogy kevesebb fájdalommal járjon ez az időszak számára.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink