hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Újra ítélőtáblák Magyarországon

Nem lesz nyáron ítélkezési szünet

Budapesten, Pécsett és Szegeden már megalakultak, bár működni csak júniustól kezdenek a táblabíróságok. A Legfelsőbb Bíróságon megkezdték az ügyek átadását az ítélőtábláknak, és megállapodás született arról is, hogy az új bírósági fórumokon nem lesz nyári ítélkezési szünet.

A több mint fél évszázad múltán visszaállított táblabíróságoktól a szakértők egyrészt az ítélkezés felgyorsítását várják, másrészt a Legfelsőbb Bíróság mentesítését a fellebbezési ügyek terhe alól. A régi-új jogintézmények ott folytatnak majd regionális ítélkezési gyakorlatot, ahol elődeik működtek 1890 és 1950 között. Valamennyi bonyolultabb, éppen ezért időigényesebb ügyet első fokon a megyei bíróságok tárgyalják majd – a táblák az ő döntéseiket bírálják felül. Mivel ezek tisztán fellebbviteli bíróságok lesznek, feltehetően gyorsabban megszületnek a jogerős határozatok. Ráadásul kezdetben három, majd később öt régióban válik egységessé az ítélkezési gyakorlat (két év múlva, 2005. január 1-jétől a debreceni és a győri ítélőtábla is megkezdi működését). Ezáltal a Legfelsőbb Bíróság köny-nyebb helyzetbe kerül, hiszen csak a három régió egysége felett kell majd őrködnie. A szakértők szerint a gyorsaságot már az idén megérzik az állampolgárok, hiszen a jogszabályi változásoknak köszönhetően azok az ügyek, amelyek 2002. július elseje után érkeztek a Legfelsőbb Bíróságra, átkerülnek a táblákhoz.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Pálmai Erika
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés