2021. szeptember. 18., szombat - Diána.

Újra ajánlják a maszkviselést

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) és az amerikai járványügyi hatóság (CDC) is olyan ajánlást tett közzé, amely szerint a COVID-19 betegséget okozó koronavírus ellen beoltott embereknek továbbra is célszerű maszkot viselni, jelzi a Qubit.

Míg a WHO szerint mindenhol érdemes elővigyázatosnak lenni, a CDC elsősorban a zárt közösségi terekben ajánlja a maszkviselést, azokon a helyeken, ahol a fertőzések száma újra emelkedőben van.

„A COVID-19-vakcinák hatásossága kiemelkedő, de az emberek egy nagyon kis százaléka még így is megbetegszik, miután beolttatta magát. Továbbá azokat is megfertőzhetik, akik nem kapták meg az oltást. Továbbra is mindenkinek ajánljuk a távolságtartást, a maszkviselést, a sűrű kézmosást, a száj eltakarását köhögés vagy tüsszentés esetén, valamint a rosszul szellőző területek elkerülését” – szól a WHO tájékoztatója.

Az új javaslatokra a világ egyre több pontján felbukkanó és terjedő delta vírusvariáns miatt van szükség – míg a delta variáns májusban még csak az amerikai fertőzések 2 százalékáért felelt, a legfrissebb mintáknak már a 82 százalékát teszi ki. „Az útmutatásunk és az ajánlásaink a tudományos álláspontot követik. A delta variáns nap mint nap megmutatja, hogy kész túljárni az eszünkön, és olyan helyeken tűnik fel, ahol nem alakult ki a megfelelő védettség ellene” – mondta Rochelle Walensky, a CDC igazgatója az MIT Technology Review-nak.

A CDC tájékoztatója szerint az Egyesült Államokban túlnyomórészt a beoltatlanok terjesztik a vírusvariánst, de már olyan esetek is előfordulnak, amikor a beoltottak betegszenek meg, még ha nem is olyan súlyosan, mint azok, akik még nem kapták meg az oltást, közli a lap.

(forrás: Qubit)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!