hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Újfajta gyógyszer a hepatitisz C ellen

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) május 13-án engedélyezte egy hepatitisz C elleni új generációs gyógyszercsoport első képviselőjét, amely azzal bíztat, hogy a jelenleg használt szereknél több embert gyógyít meg és le is rövidíti a kezelés idejét.

Mint a New York Times beszámol róla, a Merck által kifejlesztett Victrelis (boceprevir) a klinikai vizsgálatok során az érintettek több mint 60 százalékában szüntette meg a betegséget, amikor együtt alkalmazták a már eddig is használt gyógyszerekkel, míg az utóbbiakkal önmagukban csak 20–40 százalékos gyógyulási arányt lehet elérni.

Mintegy 3,2 millió amerikainak van a hepatitisz C vírus által okozott krónikus fertőzése, ami súlyos májbetegségekhez, köztük cirrózishoz és májrákhoz vezethet, bár ezek kifejlődése évtizedekbe telik, és nem is mindig alakulnak ki.

Az eddig alkalmazott kezelés nagyjából egy évig tart, és ez idő alatt a betegek hetente egyszer tartós hatású alfa-interferon injekciót kapnak és naponta ribavirin tablettát szednek. A terápiát sokszor igen nehéz elviselni, mivel influenzaszerű tünetek, depresszió és anémia alakulhatnak ki mellékhatásként. E gyógyszerek hatásmechanizmusa nem teljesen ismert.

A Victrelis egy olyan proteáz enzimet blokkol, amelyre a vírusnak replikációjához van szüksége. A kórokozó vírus enzimének gátlása a HIV kezelésében már bevált módszer – ezt adaptálták a hepatitisz C-re.

Ugyanakkor egy másik gyógyszergyár, a Vertex Pharmaceuticals is kifejlesztett a hepatitisz C ellen egy proteázgátlót (telaprevir), amelyet az FDA várhatólag még májusban szintén engedélyezni fog. A klinikai vizsgálatok alapján az elemzők általában azt várják, hogy a Vertex készítménye kelendőbb lesz majd, mint a Mercké. Emellett több gyógyszercég van még, amelyek nincsenek messze saját gyógyszerük engedélyeztetésétől.

Mind a Merck, mind a Vertex gyógyszerét a már most is alkalmazott szerekkel együtt kell adni, azonban a szekértők azt remélik, hogy néhány éven belül majd három-négy új gyógyszer kombinációjával lehet kezelni a hepatitisz C-t, s így fölöslegessé válna az interferon injekció ebben az indikációban.

A Merck és a Vertex gyógyszereivel sokszor rövidebb ideig is elegendő kezelni a betegeket. A Merck klinikai vizsgálatában a páciensek 44 százaléknak – akiket korábban még nem kezeltek – 28 heti terápia is elegendő volt a szokásos 48 hét helyett.

A Victrelist a hepatitisz C vírus 1. genotípusú törzse elleni kezelésre engedélyezték; az Egyesült Államokban ez a törzs felelős a fertőzések 70 százalékáért, és a legnehezebben kezelhető típusok közé tartozik.

A Victrelis ára hetente 1100 dollár lesz, azaz a teljes kezelés ára 26 000 és 48 400 dollár közé esik. (Bár a kezelés 28–48 hétig tart, az első 4 hétben nem használják a Victrelist.)

A Merck klinikai vizsgálataiban a Victrelist kapó betegek mintegy fele lett anémiás, kétszer annyian, mint amennyien a jelenleg használt készítmények alkalmazásakor. A fehérvérsejtszám csökkenése szintén gyakoribb volt. Emellett a betegeknek igen sok tablettát kell bevenniük. A Victrelist naponta háromszor kell szedni, összesen 12 kapszulát. A ribavirint naponta kétszer kell alkalmazni, napi 5–6 tabletta a szokásos adag. Ha a betegek nem szedik pontosan a Victrelist, a vírus rezisztenssé válhat a gyógyszerre.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, New York Times)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés