hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Gyógyítás

Új gyógyszer a hepatitis C ellen

Az új, telaprevir nevű hatóanyagot tartalmazó szer felére csökkenti a hepatitis C kezelési idejét, a gyógyulás esélye 20 százalékkal magasabb, s még azokon is segíthet, akiknél a hagyományos kezelés nem volt hatásos.
Világszerte mintegy 170 millióan fertőzöttek a hepatitis C valamelyik változatával. A kórokozó testnedvekkel terjed és az esetek többségében fél évvel a megfertőződés után krónikus májgyulladás alakul ki. Mivel ez általában enyhe és általános tünetekkel jár – fáradékonysággal, hasfájással, vagy ízületi fájdalmakkal –, a vírus sokszor teljesen észrevétlen marad. Igen hosszú idő, akár 10–20 év elteltével azonban májzsugor vagy rákos daganat is kialakulhat. A súlyos fejleményeket csak akkor lehet elkerülni, ha a kórokozót idejében felfedezik.
 
A jelenleg legelterjedtebb terápia – a ribavirin és a peginterferon alfa 2-a együttes használata – ugyan általában megállítja a májsejtek pusztulását, de magát a vírust csak alig több mint az esetek 40 százalékában távolítja el a szervezetből. Gyógyultnak csak az a beteg tekinthető, akinek a vérében a kezelést követő hat hónapban nem jelenik meg a hepatitis C. A sikertelen terápia, illetve a páciens állapotának rosszabbodása növeli a májzsugor és a rák kockázatát.
 
Az újonnan kifejlesztett vegyület, a telaprevir, az úgynevezett proteázgátlók közé tartozik. Ezek az antivirális szerek a vírusok szaporodását akadályozzák oly módon, hogy az egyik nélkülözhetetlen enzimük működését gátolják. (Hasonló inhibitorral próbálnak a HIV kórokozója ellen is fellépni.) A telaprevirt a hagyományos szerekkel együtt használva a szükséges gyógyszeres terápia feleannyi időt vesz igénybe: 11 hónap helyett 5 és fél hónapot. A gyógyulás, azaz a vírusmentesség esélye is több mint 20 százalékkal magasabb. Továbbá, az új szer azokon a betegeken is segíthet, akiknél az eddig használt gyógymód kudarcot vallott: az ismételt terápiát immáron telaprevirrel kiegészítve a betegek több mint fele gyógyult meg, míg azoknál, akiket változatlan módon kezeltek újra, az arány mindössze 14 százalék volt.
 
Valószínűleg 2011-ben az új szer széles körben is hozzáférhető lesz.
 
Kéri András Zsolt, Népszabadság Online

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés