hirdetés
hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Újdonságok az emlőrákról

A sportos előélet is számít
Az emlőrák szűrésével, prevenciójával, diagnosztikájával és terápiájával kapcsolatos ismereteinket több új kutatási eredmény is bővítette az elmúlt hetekben.
Újabb genetikai mutáció hordozásának tulajdonítanak jelentőséget az emlőrák kialakulásában. Az angliai Institute of Cancer Research kutatói olyan géneket kerestek, amelyek kölcsönhatásba lépnek már ismert, az emlőrák kialakulásában szerepet játszó génekkel. Megvizsgáltak 1212 emlőrákban szenvedő, de a BRCA1 és BRCA2 gének mutációját nem hordozó, és velük együtt mintegy 2000 egészséges nőt. Így bukkantak a BRIP1 (BRCA1 interacting protein) vagy BACH1 néven ismert génre, melynek terméke a DNSkárosodásainak kijavításában játszik szerepet. (Nat Genet 2006. október 8.). Az emlőrákosok közül kilencen, míg az egészségesek körül csak ketten hordozták a BRIP1 génjének mutáns változatát. A hordozók családtagjainak – édesanya, lánytestvérek – körében kétszer olyan gyakori az emlőrák, mint az átlagos népességben.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. LAKI JUDIT
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés