hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Újabb lépés az orális inzulinadagolás felé

A japán Kumamoto Egyetem kutatói a Molecular Pharmaceutics folyóiratban megjelent cikkükben arról számoltak be, hogy jó eredményeket értek el egy új adalékanyaggal ellátott inzulin orális adagolásával – egyelőre állati modellszervezetekben, közölte a PharmaOnline.

Az inzulint a mai napig azért adagolják a cukorbetegek injekcióval, mert az inzulin a vékonybélben nem szívódik fel, ráadásul a tápcsatornában enzimatikusan lebontódik. A mostani vizsgálatban a kutatók cink-klorid hozzáadásával inzulin hexamereket képeztek, majd ehhez egy D-aminosavakból előállított DNP-peptidet adagoltak a tápcsatornában történő degradáció csökkentésére.

Egereknél orálisan adagolva a kutatók azt figyelték meg, hogy a vér glükózszintje 15 percen belül csökkenni kezdett, és ez a hatás legalább 2 órán keresztül fenn is maradt. A kulcs a D-DNP peptid volt, amelyet Humulin R3/7-hez, azaz egy kereskedelmi forgalomban kapható inzulin injekcióhoz keverve megfigyelték, hogy az inzulin vékonybéli felszívódása jelentősen javult. Ez a kutatók szerint azt jelenti, hogy a D-DNP peptidek használatával lehetséges orálisan adagolható készítmények fejlesztése a cukorbetegek számára.

Forrás: Shingo Ito et al, Oral Coadministration of Zn-Insulin with d-Form Small Intestine-Permeable Cyclic Peptide Enhances Its Blood Glucose-Lowering Effect in Mice, Molecular Pharmaceutics (2021).

 

Fotó: 123rf-archív
Fotó: 123rf-archív

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink