hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Újabb klinika születhet

Saját klinikát kaphat a tüdőtranszplantáció a Semmelweis Egyetem (SE) tervei szerint – írja a NOL.

A legújabb itthon végzendő csúcsműtétért több klinika és országos intézmény is versenyzett – emlékeztet a lap –, most azonban egy új koncepció látszik felülkerekedni.

A tervek szerint egy új klinikát szerveznének, s az két telephelyen, az Országos Onkológiai Intézet mellkassebészeti tanszékén és a Kútvölgyi Klinikai Tömbben végezné a tüdőátültetéseket. A beavatkozások szívsebészeti szakmai hátterét pedig a Városmajori Ér- és Szívgyógyászati Klinika biztosítaná. A NOL úgy tudja: a műtéti teamet is ezen klinikák szakembereiből állítják majd össze.

A hazai egészségügyi intézmények 24 éve készülnek a tüdőtranszplantációra, s azóta több intézmény látszott már reménybeli nyertesnek. Míg aztán a január közepén megjelent jogszabály megjelölte a Semmelweis Egyetemet mint a tüdőtranszplantáció elvégzésére kijelölt intézményt és 20 millió forintban meghatározta az egy-egy beavatkozásra költhető egészségbiztosítási finanszírozási összeget is. A Bécsben végzett beavatkozáskért 26 millió forintot fizet a hazai egészségbiztosító – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink