hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Újabb átültetett méhben kihordott baba született

Az Index szerint a kockázatok ellenére a méhátültetés kutatásához csak Amerikában 80 nő ajánlotta már fel a méhét.

A világon eddig nagyjából 70 méhátültetést végeztek, de e műtétek nagy része élő donorból származó szervvel történik. Ez azonban nagy kockázatnak teszi ki az egészséges donorokat, hiszen nyílt hasi műtétet kell végrehajtani rajtuk.

Jennifer Gobrechtnek már 17 évesen megmondták az orvosok, hogy sohasem lehet gyereke. Tavaly novemberben azonban mégis gyermeke született, miután egy elhunyt donortól származó méhet ültettek be testébe. A gyermek egészséges, császármetszéssel segítették a világra.

Ez volt a második eset, hogy az Egyesült Államokban halott donorból származó transzplantált méhű nő szült gyermeket. Gobrecht most 33 éves, és Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser-szindrómával született; petefészkekkel igen, de méhhel nem rendelkezett.

Férjével már azon gondolkodtak 2017-ben, hogy a mesterséges megtermékenyítéssel fogant embrióikat egy dajkaanya segítségével hozzák világra, amikor beválasztották őket a Pennsylvaniai Egyetem méhátültetési klinikai vizsgálatának alanyai közé. A kórház orvosai szerint a méhátültetés a nők öt százalékán segíthet, akik máskülönben nem tudnák kihordani gyermeküket.

A kockázatok ellenére a méhátültetés kutatásához csak Amerikában 80 nő ajánlotta már fel a méhét, írja a lap.

 

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés