hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Új vizsgálati eljárás a migrén kezelésében

A Chicago székhelyű University of Illinois egyik fájdalommal és fejfájással foglalkozó neurobiológusának közleménye szerint a migrén egyik lehetséges kiváltó oka a neuronok tubulinjainak deacetilálódása.

Az idegsejtek citoszkeletonját felépítő tubulin teszi lehetővé, hogy a sejt méretének és alakjának változásával reagáljon a környezeti változásokra, ingerekre. A tubulin acetilált állapotában flexibilis, mégis stabil citoszkeletont képez, viszont a hiszton-deacetiláz-6 enzim működése következtében deacetilálódhat, ilyenkor instabillá válik.

Állati modellszervezeteken végzett vizsgálatok szerint az enzim gátlásával helyreállítható a flexibilitás, vagyis az idegrendszer komplexitása javítható. Ráadásul ilyenkor az agy ilyenkor sokkal fogadókészebb más kezelésekre is, például sokkal jobban képes reagálni a fájdalomcsillapító terápiákra.

Biztató, hogy jelenleg több HDAC6-gátló már fejlesztési fázisban van, bár egyelőre nem migrén, hanem daganatos betegségek indikációiban vizsgálják a készítményeket.

Forrás: Zachariah Bertels et al, Neuronal complexity is attenuated in preclinical models of migraine and restored by HDAC6 inhibition, eLife (2021).

Forrás: MO-archív
Forrás: MO-archív

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink