hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Új szűrő buszt kapott a Máltai Szeretetszolgálat

A legkorszerűbb orvostechnikai berendezésekkel felszerelt tüdőszűrő buszt kapott szerdán a Máltai Szeretetszolgálat.

A Mozgó Tüdőszűrő Állomás a Norvég Finanszírozási Mechanizmus támogatásával kapta az egyedileg megépített buszt. – a kialakításkor a Máltai Szeretetszolgálat több mint 15 éves mobil tüdőszűrési tapasztalatait vették figyelembe.

 

A tbc-s betegek szűrése a hajléktalanok körében 1995-ben kezdődött. Az első időben átmeneti szállásokon, nappali melegedőkben, ingyenkonyhák környékén osztottak beutalókat. A kérdőívek kitöltését ajándék konzervvel, csokoládéval, és a hajléktalanok társadalmában érvényes fizetőeszközként elfogadott doboz cigarettával jutalmazták. A program részleges sikert hozott, a kórházba beutalt betegek egy része ugyanis nem érkezett oda meg. Ez a tapasztalat keltette életre az első mobil szűrőállomást. A most nyugdíjazott busz, melyet annak idején egy magánszemély adományából szereltek fel, a tervek szerint Kárpátalján folytatja majd a szolgálatot.

 

A budapesti hajléktalanellátó intézmények mellett a vidéki szociális otthonokba, nevelő intézetekbe és börtönökbe is kijár a máltai szűrőbusz. Az utóbbi években rendszeres havi menetrend alapján közlekedik. Szakemberek becslése szerint százas nagyságrendűre tehető a Budapest utcáin bolyongó tbc-s betegek száma.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés