hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Új szerveket szőnek

A Small című szakfolyóiratban megjelent eredmények szerint őssejtek és polimerek keverésével sikerült három elkülönült rétegből álló vérereket előállítani egerek számára – írja az MNO.

A laboratóriumi szervelőállításra több módszert is alkalmaznak. Az egyiknél egy szintetikus vázra építik a beteg saját sejtjeit, s ezt ültetik be a szervezetbe. Másik módszernél egy halott testéből kiemelt szervet „tisztítanak le”, aminek végén ugyancsak egy fehérjeváz marad, amelyre ráépítik a beteg sejtjei.

A londoni szakértők által felfedezett „elektrospinning” technológia áthidalja a fehérjevázra történő sajátsejtépítés nehézségeit, mert a sejtek eleve bekerülnek a beültetendő szervbe. A beavatkozás egy sejteket és polimereket tartalmazó vegyülettel kezdődik, amelyből egy 10 000 voltos elektromos tű segítségével rajzolódik ki a szál. „Úgy tudtuk formázni ezt a sejtekből és polimerekből álló szálat, mint ahogy a pók a hálóját” – idézik dr. Suwan Jayasingh-ot. Az így nyert szövetbe,  pedig rögtön beágyazhatóak a további sejtek is.

(forrás: MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink