hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Egészségpolitika

Új pályázatot ír ki a gyöngyösi önkormányzat a kórház működtetésére

Új pályázatot ír ki a helyi kórház vagyonkezelésére, illetve a közfeladat ellátására Gyöngyös önkormányzata. Végh Attila, a település alpolgármestere elmondta: a korábban közzétett tendert eredménytelennek nyilvánította a képviselőtestület, mert nem volt világos, hogy a pályázat mindenben megfelel-e a közbeszerzési törvény előírásainak.

Ugyanakkor Hatvan önkormányzata egy korábbi, sikertelen pályázat után nem tervezi új tender meghirdetését az ottani kórház működtetésére, és egyelőre az egri kórházat üzemeltető céget birtokló hevesi megyegyűlés sem kíván befektetőt bevonni az üzemeltetésbe.

Korábban mindhárom intézményt a HospInvest Zrt. működtette, majd a csőd közeli helyzetbe jutott cégtől augusztus 1-jén a helyi önkormányzati tulajdonú cégek vették át az intézmények irányítását.

Végh Attila emlékeztetett arra, hogy az előző, a jogi aggályok miatt érvénytelenné nyilvánított pályázatra a Debreceni Egyetem, a Medical Investment Kft., illetve a Trigomet Kft. adta be az ajánlatát. Ugyanakkor a kiírásban nem volt egyértelmű, hogy a jelenlegi üzemeltető a vagyonkezelés mellett a közfeladat ellátását is átveszi-e. Ebben az esetben ugyanis nincs szükség közbeszerzési eljárásra. A mostani kiírás szerint csütörtöktől 15 nap a pályázatok beadásának határideje. A döntés október elején várható, és eredményes pályázat esetén október 15-én veheti át az új üzemeltető a kórházat a jelenlegi működtető, a Bugát Pál Kórház Közhasznú Nonprofit Társaság tulajdonjogával együtt – mondta Végh Attila.

Hatvan önkormányzata nem tervezi a következő választásokig új pályázat kiírását a helyi kórházra, azt követően, hogy egy tender, érdeklődés hiányában már sikertelenül zárult – tájékoztatta az MTI-t a település szocialista polgármestere. Ez azt jelenti: lehetőséget kívánnak adni az új képviselő-testületnek, hogy döntsön a kórház jövőjéről – közölte Érsek Zsolt.

Merzel József, a hevesi megyegyűlés szintén szocialista alelnöke hangsúlyozta, hogy ők sem tervezik egyelőre befektető bevonását. Ugyanakkor elkészítenek egy válságkezelő tervet, mert az egészségbiztosítási finanszírozás nem fedezi az intézmény kiadásait, ezért költségcsökkentésre kényszerülnek. A legfontosabb feladatnak most annak az állami pályázatnak az előkészítését tartják, amelynek keretében országos szinten több mint 50 milliárd forint használható fel a súlyponti kórházak fejlesztésére. A tenderkiírás várhatóan szeptember végén, október elején jelenik meg. A megye, illetve a kórházat üzemeltető önkormányzati tulajdonú nonprofit gazdasági társaság mintegy ötmilliárd forint elnyerésével számol. Ebből a pénzből elvégeznék a műtőblokkok korszerűsítését, új helyre költöztetnék a sürgősségi osztályt, illetve számos épületgépészeti korszerűsítésre volna szükség – ismertette a terveket az alelnök. Arról is szólt, hogy az augusztus 1-jei átadás átvétel óta zavartalan az intézményben a betegellátás. Azok közül a dolgozók közül, akik korábban nem kívántak együttműködni a HospInvesttel, mintegy 20-an tértek vissza az intézménybe. Elsősorban nővérek és szakdolgozók – mondta Merczel József.

MTI
 

 

cimkék

hirdetés

Könyveink