2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Nem jelent komoly veszélyt az új koronavírus-variáns

Az új koronavírus-változat, az EG.5 világszerte terjed, de nem jelent komoly veszélyt a Bázeli Egyetem szakértője szerint – írja az Infostart.

Richard Neher, a vírusok és baktériumok evolúcióját vizsgáló kutatócsoport vezetője kijelentette: „becslésem szerint az EG.5 nem jelent különösebb veszélyt”. Azt mondta: az EG.5-ös – más nevén Eris – variánsnak van egy mutációja, amely valamivel könnyebben kikerülheti az immunrendszert. „De ugyanez a mutáció más változatokban is megtalálható” – magyarázta.

„A variáns azért figyelemreméltó, mert Kínában – egy népes országban – elterjedt, és az utóbbi hetekben gyorsan nőtt a gyakorisága”. Hozzátette: „minden bizonnyal feltételeznünk kell, hogy a nyár végéhez közeledve és egy nagyon kis esetszámú időszak után, az esetszámok ismét nőni fognak”.

„Az EG.5 alapvetően nem különbözik más változatoktól, de fokozatosan és gyorsan alakul át, ahogyan azt korábban egy ideig a Sars-CoV-2 esetében is láthattuk” – hangsúlyozta.

Az EG.5 keltette közegészségügyi kockázat a jelenlegi ismeretek alapján alacsony – közölte néhány napja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is. Ez a kockázat megegyezik az XBB.1.16 és néhány más, jelenleg itt-ott felbukkanó változat által keltett kockázattal – írja az Infostart.

(forrás: Infostart)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés