hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Új konstrukciók, újabb kockázatok

Befektetési alapok I.  

A kisbefektetők pénzét a pénzpiacokon összevontan kezelő befektetési alapok komoly konkurenciát jelentenek a biztos hozamot kínáló bankbetétekkel szemben, amelyekhez képest – szerencsés esetben – jóval magasabb hozamokat tudnak nyújtani. A különböző kategóriákba rendezett befektetési alapok dinamikusan bővülő piacán egyre másra jelentkeznek az új konstrukciók. 

A befektetési alap intézménye lényegében két egymástól különböző célt testesít meg. Egyrészt öszszegyűjti az alacsony összegük miatt „életképtelen” kisbefektetői megtakarításokat, másrészt a pénzügyi piacokhoz kevéssé értő átlagpolgár számára is elérhetővé teszi a kockázatos részvény-, kötvény-, és egyéb tőkepiaci befektetések bankbetéteknél magasabb hozamát. A befektetési alapok vagyonát ugyanis képzett pénzügyi szakemberek kezelik, akik azonban ezért a tevékenységükért alapkezelői díjat számítanak fel.  Magyarországon a kilencvenes években éledtek újjá a befektetési alapok. Ezek hasonlóak az angolszász országokban már évszázadok óta létező konstrukciókhoz. Alapvetően négy típus között oszlanak meg a tőkealapok aszerint, hogy az alap egy bizonyos futamidőre jött létre (zárt végű alapok), vagy addig tarthatjuk benne a befektetésünket, amíg nekünk tetszik (nyílt végű alapok). E két kategórián belül újabb kettő nyílik attól függően, vajon az alap kezelője mindenki számára elérhetővé teszi-e termékét (nyilvános alapok), vagy csupán egy kiszemelt befektetői körnek (zárt körű alapok).

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
TORMA PÉTER
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés