hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Új hordozható eszköz Lu-177 terápia monitorozására

Amerikai kutatók egy új, hordozható eszközt fejlesztettek ki, melynek segítségével nyomon követhető az onkológiai kezelések szervkárosító hatását csökkentő Lu-177 terápia.

A University of Washington (Seattle) kutatói olyan, testen viselhető mellényt készítettek (MD PHD vest – multi-detector personalized home dosimetry vest), mely metasztatikus, szomatosztatin-2-receptor pozitív neuroendokrin tumorokban (NET) szenvedő betegek perszonalizált terápiájához képes adatokat gyűjteni.

A NET-ben szenvedő betegeknél a leutécium-177 (Lutathera) izotóppal végzett kezelés jelentős mértékben növeli a progressziómentes túlélés (PFS, progression-free survival) esélyét, ám a terápia során a célzott radioaktív kezelést a veszélyeztetett szervnek (OAR, organ-at-risk) megfelelő dózisban kell végrehajtani, legyen az a vese, a máj vagy a lép.

A Lutathera alkalmazása során az Egyesült Államokban egyendózisú (négy 200 mCi két hónap múlva ismételve) kezelést alkalmaznak, Amerikán kívül azonban szervspecifikusan határozzák meg a dózist. Az USA-ban használt uniformizált adagolás bizonyos betegeknél nem optimális, biztonságossági aggályokaz vet fel az eltérő testsúly stb. miatt is. Európai vizsgálatok szerint az OAR-alapú dózislimitáló toxicitás szerinti adagolási gyakoriság kétszeresére növelheti a PFS esélyét.

A beteg monitorozása hagyományos képalkotó technikákkal általában három-négy longitudinális felvétel elkészítését igényli a pontos dózis meghatározása érdekében. Itt segít az új eszköz, mivel ezt a mellényt a beteg az otthonában is felveheti, mindössze két percig kell viselnie naponta egy héten keresztül. A mellénybe 15-20 kis méretű sugárzásdetektor építettek be, amelyek az adatokat wi-fi kapcsolaton keresztül azonnal az orvos vagy onkoteam számítógépére továbbítják. Amennyiben a beteg ezeket a méréseket egy héten keresztül, (komplikált esetben legfeljebb 21 napon át) elvégzi, már csak egy SPECT/CT felvételre van szükség 24 órával a kezelést követően a pontos, OAR-t is figyelembe vevő adagolási gyakoriság meghatározásához.

SPECT CT - Wikimedia Commons
SPECT CT - Wikimedia Commons

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés