hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Új finanszírozási rendszert várnak a kórházak

Új finanszírozási rendszert vár a kormánytól a Magyar Kórházszövetség elnöke. Rácz Jenő az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy a jelenlegi struktúrában 235 milliárd forint hiányzik ahhoz, hogy a rendszer működőképessé váljon. Szólt arról is, hogy a kormánytól kért intézkedések egy része már megvalósult, ez pedig kellő alapot adhat ahhoz, hogy kölcsönös bizalommal folytassák a munkát.

A struktúra vonatkozásában koncentrációt kell végrehajtani, a működés területén pedig meg kell szüntetni azt, hogy az ellátórendszer egyes területei között nincs együttműködés – sorolta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Kórházszövetség elnöke azokat a területeket, amelyben egyetértenek Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárral.

Rácz Jenő kiemelte, hogy a kormánytól kért intézkedések egy része már megtörtént, ez pedig kellő alapot adhat ahhoz, hogy kölcsönös bizalommal folytassák a munkát. Kedden is tárgyal az államtitkár a szervezet képviselőivel – tette hozzá.

Az elnök hangsúlyozta: a Magyar Kórházszövetségnek a jelenlegi struktúrában 235 milliárd forint hiányzik ahhoz, hogy a rendszer működőképessé váljon. Ez az összeg ahhoz lenne szükséges, hogy ezt a struktúrát ezzel a szolgáltatási csomaggal működtetni tudják, ám világos, hogy ez a rendszer nem maradhat – fejtette ki.

Rácz Jenő szólt arról is, hogy amennyiben nem avatkoznak be a rendszerbe, az év végéig a kórházak adóssága eléri a 65 milliárd forintot. Ez annak tudható be, hogy a rendszer „megspórolta” a többi pénzt, vagyis a betegek nem jutnak hozzá egyes szolgáltatásokhoz, és a béroldal is megfeszített, de ez a helyzet közel sem optimális – emelte ki.

Nem történtek meg a strukturális és funkcionális anomáliákat orvosló intézkedések, így az adósság újraképződik – közölte az elnök.

A Rácz Jenővel készített interjú meghallgatható az InfoRádió honlapján.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink