2021. június. 15., kedd - Jolán, Vid.
hirdetés
hirdetés

Oxigéngyár a daganatban

Az USA-beli Purdue Egyetem kutatói olyan apró eszközt hoztak létre és próbáltak ki, amely a rosszindulatú tumorba implantálva oxigént fejleszt, és ezzel felerősíti a besugárzás és a kemoterápia hatását.

A miniatűr eszköz olyan szolid tumorok kezelésére használható, amelyek közepe hipoxiás. „Ez nem jó, mivel ahhoz, hogy a besugárzás hatásos legyen, oxigénre van szükség. A hipoxiás területeket ezért igen nehéz elpusztítani. Főleg a hasnyálmirigy- és a nyaki rákok szinte mindig hipoxiásak. Ha oxigént termeltetünk a tumor belsejében, mind a besugárzás, mind a kemoterápia hatásosabb lesz” – mondta Babak Ziaie professzor, a Purdue Egyetem biomérnök professzora.

Az „implantálható mikro oxigéngenerátor” elektromos eszköz, amely ultrahang hatására feszültségkülönbséget hoz létre, és ennek hatására elektrolízis, vízbontás történik, aminek eredményeként oxigén és hidrogén szabadul fel. Ezeket a kis eszközöket juttatják be a tumorba, majd ultrahang hatásának teszik ki őket.

Elsőként egerek hasnyálmirigyrákjában próbálták ki a kis eszközt, s kimutatták, hogy jelenlétében a kezelés hatására gyorsabban zsugorodnak a tumorok, mint nélküle. A mérete valóban nagyon kicsiny: a henger alakú eszköz hossza nem éri el az 1 cm-t, és a tumorba hipodermiás biopsziás tűvel juttatják be.

Az eredményekről a Transactions on Biomedical Engineering-ben jelenik meg rövidesen egy közlemény. Az eszköz kifejlesztését a Purdue Egyetem Alfred Mann Biomedicinális Fejlesztési Intézete (AMIPurdue) szponzorálta mintegy félmillió dollárral, és segítette a kutatókat a piackutatásban, az orvosok véleményének megismerésében, az adminisztrációban és egyéb területeken is. Az implantálható mikro oxigéngenerátort nemsokára szabadalmaztatják.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Science Daily, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Az Ökológiai Kutatóközpont és a Pécsi Tudományegyetem közös projektje, melyben a lakosság segítségét kérik az inváziós csípőszúnyogok feltérképezéséhez.

A karantén miatti izoláció és magány kiváltképp az idős embereket fenyegeti, hiszen ők nem feltétlenül képesek lépést tartani a modern telekommunikációs vívmányokkal.