hirdetés
hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Új érv a szoptatás népszerűsítéséhez

Vérnyomáscsökkentő anyatej

Tartson bármilyen rövid ideig a szoptatás – a kizárólag anyatejjel táplált gyermekek vérnyomása alacsonyabb a csak tápszeren nevelkedőkénél – derült ki a European Youth Heart Study adatainak elemzéséből. A csökkenés mértéke arányos a szoptatás időtartamával, nagyságrendje pedig a sómegvonás vagy az aktív életmód hatásával mérhető össze.
A 9–15 éves korosztály kardiovaszkuláris rizikótényezőit vizsgáló European Youth Heart Study keretében egyebek mellett a szoptatás és a metabolikus szindróma összefüggéseit is megpróbálták feltárni. Összesen 2194 dán és észt gyermek testsúlyát, magasságát, derék- és csípőkörfogatát, valamint vérnyomását mérték meg, az anyáknak szóló kérdőív alapján pedig meghatározták, hogy milyen hosszú ideig kapott csak anyatejet a gyermek (Arch Dis Child 2005; 90:582–588). Szintén kérdőíves adatok alapján számításba vették a szülők súlyát, magasságát, dohányzási szokásait, iskolázottságát és jövedelmét is. A szoptatásra vonatkozó válaszadási arány a dánok körében 98, míg az észteknél 91 százalékos volt.
A szoptatási hajlandóságot kedvezően befolyásolta az anya magasabb iskolázottsága és a szülők kedvezőbb anyagi helyzete. A fiatalabb (9 éves) gyermekek közül többet, az idősebbek (15 évesek) közül kevesebbet tápláltak anyatejjel.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
LAKI JUDIT
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés