hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Új bizonyíték a telmisartan nefroprotektív hatására

Az angiotenzin receptor blokkoló (ARB) telmisartan lassítja a nefropátia progresszióját hipertóniás, 2-es típusú diabéteszes betegekben. A New England Journal of Medicine-ben 2004. november 4-én megjelent DETAIL vizsgálat jelentőségéről Anthony Barnett professzort, a Birmingham Heartlands and Solihull Kórház Diabetológiai és Endokrinológiai Részlegének vezetőjét, a Birminghami Egyetem tanárát kérdeztük.

Elmondaná röviden, mi volt a DETAIL vizsgálat célja?

– A DETAIL (Diabetics – Exposed to Telmisartan And enalaprIL) vizsgálat célja annak kiderítése volt, hogy az ARB-csoportba tartozó telmisartannak a vérnyomáscsökkentő hatáson túl van-e az ACE-gátló enalaprilhoz mérhető vagy azt felülmúló vesevédő hatása diabéteszes nefropátiában. A skandináv országokban, Hollandiában és az Egyesült Királyságban folytatott hosszú távú, multicentrikus vizsgálatban 250 2-es típusú diabéteszes, hipertóniás, korai stádiumú nefropátiás beteg vett részt, akik napi 1-szer 80 mg telmisartant vagy 20 mg enalaprilt kaptak.

Miért az enalaprilt választották?

– A vizsgálat tervezésekor, hét éve az enalapril volt a legelterjedtebb, legszélesebb körben alkalmazott ACE-gátló, a legtöbb klinikai vizsgálat is ezzel folyt.

Az ARB-k nefroprotektív hatásainak vizsgálatakor általában a proteinuriát és a mikroalbuminuriát mérik, önök miért választották a nehezebben mérhető glomerulusfiltrációs rátát?

– Valóban, a glomerulusfiltrációs ráta (GFR) mérése nem könnyű. Nagyon időigényes és a betegek viszonylag nehezen vehetők rá a vizsgálatra. De mi kemény végpontot választottunk, a vesefunkció pedig ma leginkább a glomerulusfiltrációs ráta alapján ítélhető meg.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Nagy Judit
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés