2021. szeptember. 25., szombat - Eufrozina, Kende.
hirdetés
hirdetés

Új antibiotikum

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) 2010. október 29-én törzskönyvezte a ceftarolint (Teflaro), a területen szerzett bakteriális tüdőgyulladás és a heveny bőr- és lágyrészfertőzések kezelésére.

Ez az első olyan cefalosporin antibiotikum, amely alkalmas a meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus infekciók eredményes terápiájára.

A ceftarolin hatásosságát és biztonságos adását 4 humán 3 fázis vizsgálatban igazolták. Két-két vizsgálat történt területen szerzett bakteriális pneumoniában (a komparátor antibiotikum a ceftriaxon volt), illetve heveny bőr- és lágyrészfertőzésben (a komparátor antibiotikumok a vancomycin és az aztreonam voltak).

Mindkét vizsgálat több mint 1000 betegre vonatkozott. A leggyakoribb ceftarolin mellékhatások az alábbiak voltak: hasmenés, hányinger, kiütés. A humán 3 fázis vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a ceftarolin nem gyengébb hatású, mint a komparátorok (non-inferiority hatásosság).

Forrás: FDA

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Én használok maszkot és mindenki mást is erre buzdítok, a tudomány eredményeire alapozott szakmai álláspont jelenleg ez.

Leszólítottunk pár koronavírust tagadó vagy az oltást ellenző járókelőt, és a beszélgetés során hirtelen megjelent dr. Kemenesi Gábor virológus.