hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Úgy tűnik, hiába egyeztetett a kamara az államtitkárral

A Népszava szerint nem hagyott érdemi nyomot a kormány rendeletein, hogy Takács Péter az orvosi kamarával rendkívüli fórumon egyeztetett.

Nem hagyott érdemi nyomot a kormány december 30-ai rendeletein, hogy a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az orvosi kamarával még egy karácsony előtti rendkívüli fórumon próbálta tisztázni a korrecióra szoruló részleteket, lényegében változatlanul jelentek meg a Magyar Közlönyben az egészségügy jelentős szegmensének működését átíró részletszabályok.

A végül kiadott rendeletszövegből egyetlen passzus maradt ki az amely a magánszektorban dolgozó orvosok húsz órás kötelező állami munkavégzéséről szólt. Ezzel kapcsolatban már az orvoskamarai fórumon kiderült, hogy itt különösen silányra sikerült a kormányzati szándék megfogalmazása. Ugyanis a leírt szöveggel szemben már ott arról beszélt az államtitkár, hogy a leírt húsz óra tulajdonképpen csak 16, sőt ügyelettel csupán 8.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint az új indikátorrendszer követhetetlen, bonyolult. A MOK szerint a Nemzeti Egészség biztosítási Alapkezelő lényegében annyit fizet majd, amennyit jónak lát az eddig fix területi díjként meg kapott havi 250 ezer forint helyett, írja a Népszava.

A kamara szerint súlyos ellátásbiztonsági és hozzáférési kockázatot rejt a megyei egészségügyi ellátást meghatározó kórházak definíciója. Eszerint ugyanis a jövőben az is működhet (vár)megyei kórházként, amely a 21 ellátási szakterületből csak ötöt üzemeltet. Ez a köztestület szerint azzal fenyeget, hogy lehet olyan megyei alapkórház, amelyekből alapszakmák is hiányoznak.

hirdetés

Könyveink