2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Tüntetéssorozatot hirdetett a Sanitas egészségügyi szakszervezet Romániában

A "világjárvány elfelejtett hőseinek" kijáró tiszteletet és inflációkövető béremelést követelnek az egészségügyi alkalmazottak számára.

Megkezdte a bukaresti kormány székháza elé meghirdetett háromnapos tüntetéssorozatát hétfőn a legnagyobb román egészségügyi szakszervezeti szövetség, a Sanitas, amely a "világjárvány elfelejtett hőseinek" kijáró tiszteletet és inflációkövető béremelést követel az egészségügyi alkalmazottak számára.

A több mint százezer taggal rendelkező Sanitas szakszervezet képviseletében néhány száz tüntető gyűlt össze a kormány székháza előtti téren "A hősöknek is kell energiaszámlákat fizetni", "A páciensek állami kórházba akarnak menni, ti magánklinikákra külditek őket", "Mi végeztünk a világjárvánnyal, ti velünk végeztetek", "Jó fizetést és nyugdíjat csak magatoknak adtok, a mi kérésünkre süket a fületek" feliratú transzparensekkel.

A Sanitas szakszervezet lehetőleg a 16 százaléknál magasabb éves inflációt követő, de legalább 15 százalékos béremelést követel az egészségügyi ellátásban és szociális gondozói rendszerben dolgozó állami alkalmazottak számára. Az érdekképviselet azt is sérelmezi, hogy a Romániában egymást követő kormányok nem, vagy csak részlegesen léptették életbe a közalkalmazottak több mint 50 százalékos, lépcsőzetes béremelését előirányzó, 2017-ben megszavazott egységes bértörvényt, rendre elnapolva a jogszabály alkalmazását.

"Az ápolók 2018-ban átlagosan 33 százalékos béremelésben részesültek, de egyetlen lejjel sem nőtt a fizetésük. Nem normális, hogy öt év alatt semmilyen előrelépésben ne legyen részük. Felkeresünk néhány bukaresti kórházat, amivel azt akarjuk jelezni az alkalmazottaknak, hogy a kormány megfeledkezett ugyan a világjárvány hőseiről, mi (a szakszervezet) nem feledkeztünk meg róluk" – idézte az Agerpres hírügynökség Iulian Pope szakszervezeti alelnököt.

A Sanitas kedden és szerdán is folytatja bukaresti tüntetéssorozatát a kormány és a parlamenti pártok székházai, valamint további bukaresti kórházak előtt, és ágazati munkakonfliktus kihirdetését helyezett kilátásba, amennyiben a döntéshozók nem teljesítik az érdekképviselet követeléseit.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink