hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Tünetmentes bacteriuria cukorbetegekben

Régóta ismeretes, hogy cukorbetegekben a bacteriuria húgyúti fertőzésekre hajlamosít, még sincsenek egyértelmű ajánlások sem ennek keresésére, sem kezelésére mindaddig, amíg tünetek nem jelentkeznek.

Kivételt képeznek a cukorbeteg terhesek. Ha ebben az állapotban kezeljük az aszimptomatikus bacteriuriát (ASB), csökken a pyelonephritis és a koraszülés rizikója.

Egy finn kutatócsoport 1966 és 2007 között 21 tanulmányt talált, amely az ASB és a diabetes mellitus kapcsolatával foglalkozott. Összesítve azt találták, hogy a 3579 cukorbeteg között 12,2 százalékban fordult elő ASB, az egészséges kontrollokban csak 4,5 százalékban. E vizsgálat azt is megerősítette, hogy cukorbeteg nőkben az ASB sokkal gyakoribb fertőzés, mint az ugyanebben a betegségben szenvedő férfiakban. Két tanulmány gyermekekre vonatkozott, s a különbség itt is jelentős volt, az egészségesekhez viszonyítva (12,9, illetve 2,7 százalék). A metaanalízis nem talált kapcsolatot az ASB és az alábbi paraméterek között: glikolizált hemoglobin, átlagos kreatinin szérumszint, GFR, hipertónia.

Egy randomizált és jól kontrollált vizsgálat eredményei azt bizonyították, hogy diabetes mellitusos nőkben sem az ASB keresése, sem a kezelése nem befolyásolta a tünetekkel járó húgyúti fertőzések incidenciáját, sem a kórházi felvételek szükségességét.

A finn kutatócsoport és számosan egyetértenek abban, hogy a cukorbeteg nők ASB-je nem jelent rizikófaktort abból a szempontból, hogy gyorsan fognak romlani a vesefunkciók, vagy a vérnyomás emelkedni fog a közeljövőben. Jelenleg az ASB diabetes mellitusban sem keresést, sem kezelést nem igényel, azonban jól kontrollált további vizsgálatokra még szükség van.

Forrás: Diabetes Care. Presented online October 11, 2010.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink