hirdetés
hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

További bizonyítékokra várunk

KOMMENTÁR

Az utóbbi évtizedben egyre több adat szól amellett, hogy a magzati kromoszómarendellenességek első trimeszterben végzett szűrése hatékonyabb lehet a második trimeszterbelinél. Ennek megfelelően gyakrabban merül fel az első trimeszter végén már alkalmazható chorionboholyminta-vétel (CVS) szükségessége. Az eddigi gyakorlat szerint azonban a terhesek felvilágosítása során a CVS 1-2 százalékos vetélési kockázatát kellett mérlegelni a magzatvíz-mintavétel 0,5 százalékos kockázatával szemben. A cikk demonstrálja azt az ismert tényt, hogy minden orvosi beavatkozás szövődménykockázata csökken a beavatkozást végzők gyakorlatának növekedésével („learning curve”). Ezt valóban figyelembe kell venni a házaspárok felvilágosítása során. Azonban nem tűnik meggyőzőnek szerzők azon megállapítása (és ezt a cikk számadatai sem támasztják alá), miszerint a két invazív beavatkozás kockázata között gyakorlatilag nincs különbség. Az eddig elérhető irodalomban mindig kiemelik a korábbi terhességi korban végzett CVS magasabb szövődményi rátáját az amniocentézishez képest. Amennyiben – ahogy ezt a szerzők is írják – több centrumban is hasonló eredményeket kapnak, illetve hasonló következtetésekre jutnak, akkor lehet majd esetleg „áttörésről” beszélni a két vizsgálómódszer alkalmazhatóságával kapcsolatban. Hazánkban a terhesek mintegy 6–7 százalékánál történik prenatális genetikai vizsgálat. Az utóbbi évek statisztikai adatait figyelembe véve ez évente országosan 6000–7000 vizsgálatot jelent.
Több genetikai centrumban is végzik, Budapesten és vidéken egyaránt. A mintavétel – ultrahang- monitorozás mellett – transzabdominális CVS esetén 20 G-s spinál tűvel, transcervicalis CVS-nél 1-2 mm átmérőjű Trophocan kanüllel történik. Az eszköz többszöri ki-be mozgatásával aspiráljuk a chorion-bolyhokat. Amniocentézis esetén 22 G-s spinál tűt juttatunk egyetlen mozdulattal az amnionűrbe, s onnan néhány milliliternyi magzatvizet szívunk ki.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. PAPP CSABA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés