hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Tovább csökkennek az adóterhek

Jövőre is folytatódik az adó- és adminisztrációcsökkentés a jövő évi adótörvényről kedden az Országgyűlés elé kerülő javaslat szerint, közölte a Pénzügyminisztérium (PM).

Csökken a kisvállalati adó, a szálláshely áfája, nem kell reklámadót fizetni, a feltöltési kötelezettség és az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) megszűnik, írták. Az adórendszer alapjai nem változnak, a családi adórendszer megtartása, a négygyermekes anyák élethosszig tartó szja-mentességének bevezetése mellett a gazdaság minden szereplőjének könnyebb lesz 2020-ban, áll a közleményben.

2020. január 1-től azok az édesanyák, akik legalább négy gyermeket szültek vagy fogadtak örökbe, és saját háztartásukban nevelték őket, 15 százalékkal többet vihetnek haza a fizetésükből, ami összességében 22 milliárd forintot hagy a nagycsaládosoknál. Az adórendszer továbbra is Európa egyik legalacsonyabb, 15 százalékos személyi jövedelemadó (szja) kulcsán és a családi adókedvezményen alapul, ez utóbbi 380 milliárd forintot hagy jövőre a gyermekes családoknál.

A magyar vállalkozások továbbra is Európa legalacsonyabb - 9 százalékos - társasági adóját fizetik, és a gazdaságvédelmi akcióterv számos pontja szerepel a jogszabály-tervezetben, közölte a PM. Jövőre 13-ról 12 százalékra mérséklődik a kisvállalati adó, megszűnik az adófeltöltés a társasági adóban, az innovációs járulékban és az energiaellátók jövedelemadójában, átmenetileg nulla százalékra csökken a reklámadó kulcsa, miközben a szálláshely-szolgáltatások áfája - a 4 százalékos turisztikai fejlesztési hozzájárulás bevezetése mellett - 18 százalékról 5 százalékra változik. Megszűnik az eva, a jövőre nézve kedvezőbbé válnak a fejlesztési adókedvezmény szabályai. Csak ezek az intézkedések összességében 50 milliárd forintot hagynak a vállalkozásoknál.

Olcsóbb lehet a csekkbefizetés is, a csekkes átutalások ugyanis 20 ezer forintig illetékmentesek lesznek, továbbá itt is érvényes lesz a 6000 forintos illetékmaximum.

Az alacsony adók Magyarországra vonzhatnak számos nemzetközi sportszervezetet is. A magyarországi székhelyet választó nemzetközi sportszervezeteknek ugyanis a munkavállalóik után mindössze 15 százalék adót (ekhót) kell fizetniük, illetve a sportdiplomácia körébe sorolható juttatásaik adómentesek lesznek. Az ide költöző szövetségek számos konferenciát, sportrendezvényt hozhatnak Magyarországra, melyek nemcsak a hazai GDP-t és turizmust növelik, hanem egyre több embert inspirálhatnak a sportolásra és az egészséges életmódra, írták.

A feltöltési kötelezettség megszüntetése - az adminisztrációs terhek csökkentése mellett - 150-170 milliárd forintot hagyhat minden évben öt hónappal tovább a gazdaság szereplőinél. Ha az Országgyűlés megszavazza a törvényjavaslatot, az egyre csökkenő taglétszámú eva megszűnik, a nyugdíjjárulék, a természetbeni egészségbiztosítási járulék, a pénzbeli egészségbiztosítási járulék és a munkaerőpiaci járulék pedig összeolvad, és jövőre már egy adófajtaként kell nyilvántartani.

Az egyszerűsítések a mezőgazdasági őstermelőket is érintik, többségük mentesül a szociális hozzájárulási adó (szocho) negyedévenkénti bevallási és adóelőleg-fizetési kötelezettsége alól.  Az egyszerűsítések a csoportos társasági alanyiság szabályozásban még több külföldi befektetőcsoportot vonzhatnak Magyarországra. A könnyítések szerint például a csoporttagoknak nem kell azonos pénznemben vezetniük könyveiket, és jelentősen csökken a nyilatkozatok száma is. Emellett egyszerűsödnek a kamatlevonásra, az adókedvezményekre és az adófelajánlásra vonatkozó szabályok.

A kedden benyújtott, hosszabb törvényjavaslatban az uniós irányelvek, szabályok átültetése is szerepel. Az irányelveknek való megfelelés mellett a fő cél az volt, hogy az átültetés lehetőség szerint javítsa a magyar vállalkozások versenyképességét. A piaci igényeknek is megfelelő szabályozás kialakításában az Adó-Tanácskozáson részt vevő legnagyobb szakértelemmel és ügyfélkörrel rendelkező adózási szakemberek is részt vettek.  Kedvező változás, hogy a behajthatatlan vevőkövetelésekre jutó áfa szigorú keretek között visszaigényelhetővé válik. Meghatározott feltételek fennállása esetén azt az áfát lehet visszakérni, amelyet a vállalkozó úgy fizetett meg az adóhivatalnak, hogy azt a vevő neki nem fizette meg.

A cigaretta jövedéki adómértékét meghatározó utolsó három lépés - amellyel Magyarország a tervek szerint 2021-re eléri az előírt uniós minimum adó szintjét - uniós kötelezettség miatt került be a törvényjavaslatba - ismerteti közleményében a szaktárca.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink