hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Törvény által védve

Az államnak nem csupán a bűnelkövetők elfogására, megbüntetésére kell súlyt helyeznie, alapvető morális kötelezettsége a bűnözés okozta következmények orvoslása, az áldozatoknak okozott károk enyhítése is. E jogos társadalmi elvárásnak kívánt megfelelni a szaktárca, amikor nemrég letetette a kabinet asztalára a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló törvény koncepcióját. Az új törvény várhatóan a jövő évben lép hatályba.

A Gönczöl Katalin miniszteri biztos irányításával készülő törvényben világosan kifejezésre jutó gondolat: a hatóságoknak kellő empátiával kell fordulniuk az áldozatokhoz, információt, támogatást kell nyújtaniuk számukra. Fontos az is, hogy az áldozatokat jogaik érvényesítése, a büntetőeljárásbeli kötelezettségek teljesítése alatt ne érje újabb sérelem, „megbélyegzés”. A szakemberek azonban azt is tudják: a paragrafus önmagában kevés, ha a jogalkotást nem kíséri gyökeres szemléletváltás, s ha a bűncselekmény következtében szorult helyzetbe kerülők nem kapnak azonnali anyagi segítséget, költségtérítést.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
BODNÁR LAJOS
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés