hirdetés
hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

Vélemény

Tömegek az abortusz ellen Madridban

Több tízezer ember tiltakozott vasárnap Madridban a terhesség-megszakítás tervezett liberalizációja ellen.

A spanyol szocialista kormány arra készül, hogy teljesen törvényessé teszi az abortuszt a terhesség első három hónapjában, több más európai ország gyakorlatához hasonlóan. A tervezet elleni demonstrációt katolikus kötődésű, abortuszellenes szervezetek kezdeményezték Madridban, és a megmozdulást a jobboldali pártok, illetve a katolikus egyház is támogatta. Országszerte további 50 városban tartottak hasonló tüntetést.
A katolikus egyház az elmúlt napokban intenzív kampányt kezdett a terhesség-megszakítás ellen, egyebek mellett azt állítva, hogy a kihalás szélén álló állatfajok, például a hiúzok fokozottabb védelmet élveznek, mint az emberi magzatok. Az egyház nyolcmillió brosúrát osztott szét az egyházközségekben és 30 ezer abortuszellenes plakátot ragasztott ki országszerte.
A rendőrség egyelőre nem közölte a demonstrálók számát. A  francia hírügynökség tudósítója szerint 100 ezren vehettek részt a tüntetésen. A szervezők szóvivője viszont azt mondta, hogy 500 ezren vonultak fel a főváros utcáin "az élethez való jog" védelmében.
Spanyolországban jelenleg az abortusz gyakorlatilag illegális, a műtét csak nemi erőszak miatt bekövetkezett terhesség, rendellenes  magzati fejlődés, illetve az anya „fizikai vagy pszichikai egészségének veszélyeztetése” esetén engedélyezett. Ez utóbbinak megítélése szubjektív kérdés, ezért előfordul, hogy a nők illegális terhességmegszakításhoz folyamodnak, amelyeket barcelonai magánklinikákon a terhesség hatodik hónapjáig is végrehajtanak. Az abortuszok mindössze 2 százalékát végzik el közkórházakban, ahol számos spanyol orvos lelkiismereti okokra hivatkozva vagy a jogi következményektől tartva megtagadja a beavatkozás végrehajtását.
José Luis Rodríguez Zapatero kormánya feltétel nélkül törvényessé akarja tenni a terhesség-megszakítást a 14. hétig, valamint a 16 év feletti kiskorúak számára szülői engedély nélkül is lehetővé akarja tenni ezt az orvosi beavatkozást.

Népszabadság Online

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés