hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Tolnában sok a baj a vízzel

Az idei vizsgálatokon vett ivóvízminták több mint fele kifogásolható volt mikrobiológiai szempontból Tolna megyében, hol az arzén-, hol a nitrittartalom okoz problémát.

A Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve arról  tájékoztatta az MTI-t, hogy május közepéig 32 településen 57 mikrobiológiai vizsgálatot végeztek, és 30 minta volt kifogásolt minőségű valamely, szennyezést jelző baktérium miatt. Kémiai szempontból nyolc vízminta nem volt megfelelő, egészségre kockázatos anyagot azonban nem találtak az ivóvízben.

2013-ban Tolnában - a népegészségügyi szerv nemrég közzétett jelentése szerint - a kifogásolható vízminták aránya 27 százalék volt. Az üzemeltetők több mint 2000 mintát vizsgáltattak meg, a nem megfelelő minták 60 százalékában Enterococcus, 40 százalékában Escherichia coli baktériumot mutattak ki.

Kémiai szempontból továbbra is az arzéntartalom jelenti a legnagyobb problémát. Tavaly négy településen mérték a literenként tíz mikrogrammos határérték túllépését, idén még nem fordult elő ilyen eset.
Tolnában 536 esetben vizsgálták az újszülöttek számára mérgező  nitrittartalmat is, amely 22 esetben volt magasabb a határértéknél. Folyamatos nitritmonitoring működik Tamásiban, Úzdon, Sárszentlőrincen és Pincehelyen. Idén áprilisban Tamásiban mértek a megengedettnél magasabb nitritkoncentrációt.

Az elmúlt három évben öt vízminőség-javító program zárult le Tolna megyében, és kilenc, több tucat települést érintő projekt van engedélyezési vagy kivitelezési szakaszban. Az értékelő jelentés szerint a bakteriológiailag kifogásolható ivóvízminták magas aránya egyértelműen jelzi a vízellátó rendszereknek a vízminőség-javító programok csúszásából adódó "egyre katasztrofálisabb állagromlását".

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink