hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Vizet vitt a felmentő sereg

A falvak egészséges ivóvizének biztosításáról, s a honvédség ebben játszott szerepéről ír a VG.hu  egy parlamenti képviselői kérdés kapcsán.

Az írás emlékeztet: az Európai Bizottság 2012. december 25-ig adott haladékot Magyarországnak, hogy biztosítsa az ivóvizek európai uniós határérték alatti arzén-, bór- és fluoridtartalmát. E szerint az 50 mikrogramm/liter helyett 10 mikrogramm/literre kell csökkenteni az ivóvíz arzéntartalmát. A meghatározott időpontig Magyarország több mint 300 településén mintegy 800 ezer ember ivott főzött a megengedett határértéknél magasabb arzéntartalmú csapvízzel.

Mivel a helyi vízközművekkel ezt nem voltak képesek megoldani a határidőre, a kormány ideiglenesen a Magyar Honvédségre, s az ott fejlesztett speciális eszközökre bízta az érintett emberek egészséges ivóvízzel történő ellátását.

A Honvédelmi Minisztérium 182 saját fejlesztésű és gyártású víztisztító berendezésével 147 település számára biztosított egészséges ivóvizet – közölte a képviselői kérdésre válaszolva Hende Csaba. A honvédelmi miniszter közölte, hogy a Honvédség 2014. március 1-jétől, március 31-éig még 51 település ellátását biztosítja vízszállítással – olvasható a vg.hu-n.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink