hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Több száz új mentőautót vehet idén az OMSZ

Az egészségügyi tárca korábban előirányzott összegen felüli újabb mintegy félmilliárdos összegű szerződése, valamint uniós pályázatok révén több száz új mentőautót tud venni az idén az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága.

Közleményükben emlékeztettek: 2008 óta egyetlen új mentőautó sem állt szolgálatba, miközben a járműpark öregedése és káresemények miatt a használható gépkocsik száma folyamatosan csökkent.

A tárca a tavaly év végén bejelentett 330 millió forinton túl újabb 520 millió forintra kötött szerződést a mentőszolgálattal, és az már ki is írta a gépkocsik beszerzésére vonatkozó közbeszerzési eljárást. Intézkedéseinek köszönhetően pedig az említett összesen 850 millió forint mellett további 1,75 milliárd áll az OMSZ rendelkezésére, ebből a nyár végére mintegy ötven új esetkocsival és akár száz új mentőkocsival korszerűsödhet az OMSZ gépkocsiparkja.

Mindezek mellett a Sürgősségi ellátás fejlesztése - mentés, légimentés uniós pályázat keretében mentőállomások építése és felújítása, életmentő eszközök beszerzése mellett újabb kétszáz mentőgépkocsi megvásárlására nyílik lehetőség.

"Ezen lépések felszámolják azt a súlyos, már-már a működőképességet veszélyeztető hátrányt, amelyet az előző évek indokolt fejlesztéseinek elmaradása okozott" - hangsúlyozták.

A tárca közleménye szerint mindezek mellett a 2011. évi költségvetés számai alapján a mentőkocsik vásárlására felhasználható kereten felül több mint kétmilliárd forinttal növekszik az OMSZ működésére fordítható pénz. "Ez a többletforrás nem csupán a folyamatos feladatellátás biztonságát teremti meg, hanem lehetőséget ad egyes felújítások, fejlesztések elvégzésére is" - hangsúlyozták.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink