hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Több helyről kellene mintát venni a daganatokból

Ha a daganatból csak egy helyről vesznek mintát, annak genetikai elemzése nem ad teljes képet, így előfordulhat, hogy a célzott rákgyógyszer nem éri el hatását – állapították meg tumorminták génmódosulatainak elemzésével brit kutatók.

Tanulmányuk szerint több genetikai különbség van, mint hasonlóság egy adott tumor különböző helyeiről vett minták között, és további géneltérések tapasztalhatók a másodlagos daganatokban.

A New England Journal of Medicine című amerikai orvosi folyóiratban ismertetett tanulmány az első, amelyben ugyanazon daganat különböző részeiből vett minták teljes körű genetikai elemzését mutatták be.

Tanulmányukba négy vesedaganattal diagnosztizált pácienst vontak be, akiktől mintákat vettek egyrészt az elsődleges tumor különböző részeiből, másrészt áttétképzés esetén a másodlagos daganatból, az érintett szervből.

Az elemzésből kiderült, hogy a génhibák kétharmada eltérő volt az ugyanazon tumorból származó mintákban, a másodlagos daganatokból vett mintákban pedig további eltérő génhibára bukkantak.

Charles Swanton kutatásvezető, a University College London munkatársa sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy "különlegesen nagy változatosságot" fedeztek fel genetikai szinten az ugyanazon pácienstől vett tumormintákban; ezekben több különbséget találtak, mint hasonlóságot.

(forrás: MTI/HVG)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés