hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Több állami támogatással több gyermek születhetne

Dr. Kaáli Géza az Atv Egyenes Beszéd című műsorában elmondta, a szomszédos országokban négyszer annyi beültetést támogatnak, mint nálunk.

Ezerszámra utasítanak el állami támogatás hiányában párokat, akik mesterséges megtermékenyítésre jelentkeznek – mondta Dr. Kaáli Géza az Egyenes Beszédben. A szülész-nőgyógyász hozzátette: az állam évi 5-6 ezer beültetést támogat, miközben a szomszédos országokban ez az arány 20 ezer.

A professzor hangsúlyozta, hogy Magyarországon 10-12 ezren jelentkeznének mesterséges megtermékenyítésre, de állami forráshiány miatt fele annyi gyermek születik így hazánkban. Kaáli Géza elmondta, hogy az elmúlt 20 évben egyre inkább kitolódik a gyermekvállalás, és ez is hozzájárul ahhoz, hogy a meddők száma is jelentősen megugrott. Komplex meddőséget kezelő programra lenne szükség Magyarországon – tette hozzá a szakember.

Mint elmondta, Szócska Miklós egészségügyi államtitkár ígéretet tett arra, hogy 2012-ben meg fog változni a finanszírozás szerkezete, ezzel elősegítve, hogy több pár léphessen be a lombikprogramba. 

"Meg van a kapacitás, meg van a lehetőség, és a párok csak várnak" - tette hozzá Dr. Káli Géza, utalva arra, hogy a lombikbébi beültetéssel foglalkozó intézetek szabadon maradó kapacitását külföldi párok veszik igénybe, mivel a várakozó magyar párok finanszírozására nem nyújt lehetőséget az OEP.

Véleménye szerint átfogó meddőségkezelésre lenne szükség, számon tartani azokat a betegeket akik már eldöntötték, hogy gyermekeket szeretnének és mindenkit, akit lehet segíteni ebben. Magyarországon öt alkalommal lehet igénybe venni a lombikbébi programot, ennek a finanszírozása nagyjából 250-270 ezer forint.

A születésszámot nem szabad sem direkt sem indirekt módon korlátozni, el kell törölni a teljesítmény volumen korlátot  - mint mondta.

A teljes felvételt ezen az eredeti oldalon tekintheti meg.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink