hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Több agyvérzéses beteg menthető meg

Még 16 órával az agyvérzés után is lehetnek olyanok, akik számára előnyös a keringést blokkoló vérrög eltávolítása, az endovascularis thrombectomia, írja a New England Journal of Medicine tanulmánya.

A képalkotó eljárások fejlődésével egyre nagyobb számú olyan stroke-beteget tudunk azonosítani, akik profitálnak az endovascularis thrombectomia alkalmazásából, de eddig nem kezelték őket ezzel az eszközzel, mert úgy vélték, bezárult számukra a sikeres kezelést biztosító terápiás ablak, írják tanulmányukban Gregory W. Albers és munkatársai (Thrombectomy for Stroke at 6 to 16 Hours with Selection by Perfusion Imaging). A Stanford University neurológusai által vezetett, 38 klinikai központban végzett vizsgálat eredményeit a Los Angeles-ben zajló nemzetközi stroke-konferencián és a New England Journal of Medicine című szakfolyóiratban prezentálták.

A kutatók nyilatkozata szerint eredményük, miszerint azonosíthatók olyan betegek, akiknél még 16 órával a stoke-panaszok megjelenése után is hasznos a thrombectomia elvégzése, azonnali hasznot fog eredményezni a klinikumban, és számos embert fog megmenteni a rokkanttá válástól vagy a haláltól.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_stockdevil'>stockdevil / 123RF Stock fotó</a>

A jelenlegi irányelvek a stroke bekövetkezte után 6 óráig ajánlják a thrombectomia elvégzését, azonban Albers és munkatársai vizsgálata – DEFUSE 3 – szerint perfúziós MRI-vel vagy CT-vel, és az azok képeit elemző szoftverrel azonosíthatók azok, akiknek későbbi időpontban elvégzett thrombectomia is hasznos lehet.

A vizsgálatban 182 beteget (okklúzió a cerebrális artéria proximális középső részén vagy az artéria karotisz internában, az infarktus kezdeti mérete kisebb, mint 70 ml, a perfúziós képen az ischaemiás szövet és az infarktus térfogataránya legalább 1,8) osztottak thrombectomia + standard orvosi kezelés, illetve csak standard orvosi kezelés csoportba.

Kilencven nap elteltével a thrombectomiával kezelt csoportban jelentősen jobbak voltak az eredmények, így pl. 45%-uk ért el funkcionális függetlenséget, szemben a kontrollcsoport 17%-ával, illetve jobbak voltak a túlélési eredmények is: a kezeltek 14%-a halálozott el a vizsgálat 90 napja alatt, míg a kontrollcsoport 26%-a.

Az eredmények olyan jók voltak, hogy a vizsgálatot a tervezettnél korábban leállították. A vizsgálat a két korábbi DEFUSE, és az ipar által szponzorált Dawn vizsgálat eredményeire épült.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés