hirdetés
hirdetés
2024. május. 13., hétfő - Szervác, Imola.
hirdetés

Tizenkét pesti foniáter

Parkinson-kór – a gégész szemével

A hang fátyolossá válását minden tankönyv megemlíti a Parkinson-kór tünetei között. Mégis ritkán gondolunk arra, hogy a gégész is tud javítani a parkinsonosok életminőségén.

A Parkinson-kórban szenvedő betegek életminőségét a sok egyéb tünet mellett a hangképzés és az artikuláció zavarai is nehezítik. Egyes vizsgálatok szerint minden ötödik Parkinson-kóros betegnél gégetremor lép fel. Laringoendoszkóppal a vizsgált betegek közel 50 százalékánál észlelték a hangrés tökéletlen záródását. Ugyancsak minden második betegnél derült fény a recessus supraglotticus hipertrófiájára, illetve a musculus vocalis atrófiájára. A gége alapos vizsgálata hozzájárulhat a betegség korai diagnosztizálásához is, ugyanis számos esetben a hangadási és a hangredőmozgási zavarok a Parkinson-kór első tünetei. Ezért előfordulhat, hogy elsőként a gégész veti fel a betegség lehetőségét.

A betegek optimális kezelésének és rehabilitációjának megválasztásában fontos szerepe van tehát a foniáternek. Pontosabban lenne. Dr. Balázs Boglárka, a Szent János Kórház foniáter főorvosa szerint a felnőtt betegek foniátriai ellátása általában is rossznak mondható, nemcsak a Parkinson-kórban szenvedők ellátása körül észlelhetők hiányok. Az egész országban összesen 10-12 foniáter orvos dolgozik, ők is elsősorban Budapesten. A megyeszékhelyeken nincs foniátriai rendelés.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Ádám Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés