hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Tíz éven belül eltűnhet a gyermekorvosi alapellátás

Az alapellátó gyerekorvosok speciális feladatait sem a körülményeikbe, sem a finanszírozásba nem emelték be, írja a Magyar Idők.

– Azt várjuk az új kormánytól, hogy vegye figyelembe a gyermekgyógyászat speciális helyzetét, mivel sok szempontból más megítélés alá kell essünk, mint az általános háziorvosok – jelentette ki a Magyar Időknek Póta György, a Házi Gyerekorvosok Egyesületének elnöke.

Szavai szerint a gyermekgyógyászat egyfajta specifikum az alapellátáson belül, hiszen mást tanultak, másfajta gyógyító munkát végeznek, és náluk sokkal nagyobb szerepe van a prevenciónak.

Ha több kompetenciát és több finanszírozást kapnánk a többletmunkához, azzal tehermentesíthetnénk a kórházi gyermekorvosokat és szakrendeléseket. Ezzel a szerkezeti változtatással kevesebb orvos is ugyanazt a színvonalú gyermekellátást tudná fenntartani – hangsúlyozta az egyesület elnöke. – A gyermekorvosok a következő években tömegével mennek nyugdíjba, így ha nem valósul meg a szerkezeti átalakulás, és nem lesz utánpótlásunk, akkor tíz év múlva megszűnik a gyermekorvosi ellátás az alapellátáson belül. Ez nem évekig tartó betöltetlen praxisokat eredményezhet, mint a háziorvosoknál, hanem valóban megszűnnének a gyermekorvosi körzetek, és helyettük felnőtt- és gyermekellátást is végző, vegyes körzeteket alakítanának ki – figyelmeztetett Póta György.

(forrás: Magyar Idők)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés