hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Tessék mondani!

Gyógyszer mellé gyógynövény

A gyógynövénykészítmények a prevenció és a terápia terén is jó szolgálatot tehetnek, de ha gyógyszert is kap a beteg, sokféle kölcsönhatás lehetőségével kell számolnunk. Leginkább akkor, ha lyukaslevelű orbáncfű kivonatát, illetve orális alvadásgátlókat szed.

Napjainkban világszerte elismerik a gyógynövények terápiás létjogosultságát, el kell azonban érnünk, hogy a beteg a létfontosságú orvosi kezelést ne a tudtunk nélkül egészítse ki vény nélkül kapható készítményekkel. Az „ami természetes, az nem árthat" elv alapján sokan nyúlnak prevenciós vagy terápiás céllal a gyógynövényekhez. Ebben – a hatóanyagok alacsony koncentrációja miatt – nincs is különösebb kockázat, bár bizonyos nemkívánatos hatások fellépése előfordulhat. Amikor azonban szintetikus gyógyszerekkel együtt szedi a beteg a növényi készítményeket, a kölcsönhatások akár életveszélyesek is lehetnek.

A kölcsönhatásokról beszámoló közlemények megbízhatósága az esetek egy részében megkérdőjelezhető. Az American Journal of Therapeutics 2003. május–júniusi számában a legnagyobb egészségügyi adatbázisok felhasználásával átfogó elemzés jelent meg a témáról. Szerzői szerint a publikációkban mindössze a feltételezett interakciók 43 százalékát részletezik klinikai vizsgálat vagy egyszerű esetleírás formájában. Az egyes kölcsönhatások egyértelmű megállapításához gyakran nincsen elegendő adat. A dokumentációk alapján sok a lehetséges, de közel sem biztos összefüggés a gyógyszerek és a gyógynövénykészítmények hatása között.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Bokor Dóra
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés