hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Terítéken a Szócska-reform

Nem aratott osztatlan sikert az egészségügy közelmúltjának ismert szereplői között Szócska Miklós rendszer-átalakítása – írja a Népszabadság.

Erdős Attila orvos, egykori szakminiszter jelölt: „Az egészségügy úgy, ahogy van, érintetlen marad, mert a változások nem érintik a három legfontosabb paramétert: az ellátás folyamatát, a minőségét és a kimenetet. A jelenlegi változásoknak egyetlen célja a költségvetés rendbetétele volt. A centralizálás és az összes most zajló folyamat, ami elvben azt célozza, hogy egységes és takarékosabb ellátás jöjjön létre, kifejezetten marhaság. A mai környezetet ismerve képtelenség, hogy a rendszer szereplői képesek legyenek kihozni a feltételezett tartalékokat, amelyek nem is biztos, hogy benne vannak a rendszerben. (...)”

Pócs Alfréd egykori egri kórházvédő, az egri kórház traumatológus főorvosa: „Nem lett volna szabad a régió politikusainak hagyni, hogy háromfelé vágják Heves megyét, ezzel kicsiben, de itt is megtörtént Trianon. (...)"

Bauer Tamás volt SZDSZ-es képviselő, ma a DK alelnöke: „Amikor a mi kormányunk öt évvel ezelőtt hozzálátott a kórházrendszer-átalakításhoz, kígyót-békát kiabált ránk a Fidesz, Lázár János rögtön megtalálta a reform áldozatát is. (Sokan emlékezhetnek még a „mindszenti beteg” esetére.) A második Orbán-kormány ugyanarra az útra lépett, amin elindultunk, és ez helyes. Még nem volt egyetlen olyan lépése sem a második Orbán-kormánynak, ami elveiben és irányaiban ennyire a helyén lett volna, mint az egészségügy átalakítása, a megvalósítás viszont sokkal rosszabb, mint a Gyurcsány-kormány reformjáé volt. Azok a reformok egyeztetett döntésekre épültek, itt viszont az egész pályás letámadás módszerét használják, mintha valamiféle katonai diktátumokkal dolgoznának. (...)"

Kökény Mihály 1996-1998 és 2003-2004 között MSZP-s miniszter: „Miután nagy titokban zajlott az előkészítés, és nem hagytak elég felkészülési időt az ellátóknak a változásokra, bizonytalanságok és zavarok vannak. (...) Az Orbán-kormány eddig csak elvett az egészségügyi büdzséből. Bár a Szócska-féle államtitkárság forrásteremtési kísérleteivel 90 milliárd friss pénz kerülhet a rendszerbe, csakhogy még ez az összeg sem pótolja vissza, amit kivettek eddig a gyógyszerkasszából. Valószínűleg a kormány leváltása után a vizitdíjat vissza kell állítani az egészségügyben, mert az teremthet forrást. A legtöbb európai országban ez elfogadott módszer, míg nálunk ostoba politikai konfliktus áldozatává vált.”

A teljes összeállítás a NOL-on

Danó Anna
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink