hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Terhesség, antidepresszáns, autizmus – Mitől kell félni?

Jelentős mértékben, 87 százalékkal nő az autizmus kialakulásának esélye a magzatnál, ha az anya a terhesség alatt antidepresszánst szed – idéz egy kanadai vizsgálatot az MNO.

„Az állapotos nők csaknem 10 százaléka szed antidepresszánst a terhessége alatt, míg több tanulmány szerint a nők akár 25 százalékánál is jelentkezhetnek a depresszió tünetei ebben az időszakban. Vagyis a várandós nők csaknem 15 százaléka nem kapja meg a megfelelő kezelést. Ez igen nagy probléma, mivel az anya depressziója önmagában is okozhat fejlődési rendellenességeket születendő gyermekénél, sőt a koraszülés és az abortusz kockázata is nagyobb az esetükben – mondta az MNO-nak dr. Erős Erika, a NEFI Országos Gyermek-egészségügyi Igazgatóság pszichiátere, akit a kanadai kutatási eredmény kommentálására kértek. – Észben kell tartani, hogy az antidepresszánst szedő anyák magzatánál az autizmus kialakulásának kockázata magasabb, mint a gyógyszert nem szedők gyermekeinél, de ennek esélye elenyésző ahhoz képest, amekkora veszélyt az jelent, ha az anyát kezelés nélkül hagyják”.

A pszichiáter szerint félő, hogy „kezelés és szigorú ellenőrzés hiányában a kismama orvosi javaslat vagy felügyelet nélkül kezd gyógyszert szedni, esetleg nem kellően ismert gyógynövényektől várja a gyógyulást, vagy ne adj’ Isten alkoholhoz, drogokhoz fordul, esetleg öngyilkosságot és/vagy csecsemőgyilkosságot kezd el fontolgatni.”

Erős szerint szomorú, hogy a páciens háta mögül saját bőrüket féltve időnként kihátrálnak a gyógyítók. Sokan választják azt a megoldást, hogy beleegyező nyilatkozatot kérnek a pácienstől, miután ismertették a kockázatokat – olvasható az mno.hu-n.

 

(forrás: MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés