hirdetés
hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Tegnap kellett volna elkezdenünk

A népegészségügy elmulasztott és előttünk álló lehetőségei

Ennél rosszabb valószínűleg már nem lesz Magyarország népegészségügyi helyzete – vélekedik Balázs Péter professzor. A Semmelweis Egyetem Egészségpolitikai és Szervezéstudományi Tanszékének vezetője szerint, ha komolyan vesszük a népegészségügyi programot, már néhány évtized múlva érzékelhetően javulhat a lakosság egészségi állapota.

Magyarország belépésével egy önmagával alig törődő, elöregedett, beteg, rendkívül rossz életkilátásokkal rendelkező társadalommal bővült május elsejével az Európai Unió. Miközben tőlünk nyugatra évtizedek óta zajlanak a különféle egészségmegőrző programok, nálunk még csak a kezdeti lépésekről beszélhetünk. Behozható-e valaha a lemaradás?

– A kérdés megválaszolásához viszsza kell mennünk az úgynevezett epidemiológiai korszakváltáshoz. Évszázadokon keresztül a járványos betegségek jelentették a legnagyobb egészségügyi problémát. Amikor sikerült leküzdeni ezeket a pusztító, nagyon sok áldozatot követelő megbetegedéseket, akkor kerültek előtérbe a nem fertőző, krónikus degeneratív betegségek. Ekkortól beszélünk a modern kori epidemiológiai korszakváltásról.

Ez mikorra datálható?

– Fáziskülönbség van a gazdaságilag fejlett és a kevésbé fejlett országok között. A járványos gyermekbénulás volt az AIDS előtti időszak utolsó igazán fenyegető járványos betegsége, amely még a klasszikus közegészségügyi-járványügyi gondolkodásmódot igényelte. Amikor mi még a tuberkulózissal küzdöttünk, Nyugat-Európában már a nem fertőző betegségek elleni fellépés volt az elsődleges feladat. Ez a hatvanas évekre tehető. Felismerték, hogy a járványos betegségek háttérbe szorításával az emberek jelentős hányada idősebb kort ér meg, és ezzel együtt szükségszerűen megjelennek azok a degeneratív krónikus megbetegedések, amelyek korábban nem fordultak, nem fordulhattak elő nagy számban. Ehhez hozzájárult még a gyógyítás fejlődése, például a cukorbetegség esetében olyan hatékony gyógymódok tömeges elterjedése, amelyeknek köszönhetően ma már nem halnak meg akut állapotban sem a fiatal, sem az idős diabéteszesek, ám meg kell küzdeniük a diabéteszhez kapcsolódó krónikus betegségekkel.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Haiman Éva
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés