hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Tandíj és óraszámemelés

Oktatásügyi tervek

Tandíjat vezet be 2007-től a felsőoktatásban a kormány. A pedagógusok béremelésre nem számíthatnak, többet kell viszont dolgozniuk. A kabinet ezzel egyidejűleg „soha nem látott méretű” iskolafelújítást és kötelezOE angolnyelv-tanítást is ígér a középiskolákban.

Az államilag támogatott képzésre járó hallgatóknak ezentúl tandíjat kell fizetniük. Az ingyenesség azonban csak 2008-tól szűnik meg ténylegesen, amikor a most felvettek másodévesek lesznek. A fejlesztési részhozzájárulásnak nevezett díjat ugyanis felmenő rendszerben vezetik be; a legjobb teljesítményű hallgatók tandíjmentességet kaphatnak, ezért csak a második évtől szednek pénzt a hallgatóktól. A tandíj összege az állami támogatás 20 százaléka, vagyis felsőfokú alapképzésben évente 105 ezer, mesterképzésben pedig 150 ezer forint. Az egyetemek és a főiskolák ennél ötven százalékkal többet is elkérhetnek – például az olyan drágább szakokon, mint az orvosképzés –, de akár a felére is csökkenthetik a tandíjat. A hallgatóknak így egy hónapra lebontva legalább 4375, legföljebb 13 125 forintot kell majd fizetniük az alapképzésben.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
VARGA DÓRA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés