hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Talán nem is a szoptatás az adu ász?

Bár a jelenleg érvényben lévő irányelvek a kizárólagos szoptatást javasolják hat hónapos korig, a BMJ című lap tegnap megjelent cikke szerint akár veszélyekkel is járhat, ha a csecsemőt már korábban nem kezdjük el hozzászoktatni más ízekhez és tápanyagokhoz is - írja a Gyermekévek.

Hat helyett négy hónapot kell várni az elválasztással

A szakemberek mind ez idáig nem győzték hangsúlyozni, hogy a csecsemő legalább hat hónapos koráig – de inkább még tovább – csak anyatejet kapjon. Ezt az álláspontot támasztják alá azok a kutatások, melyek szerint a kizárólagos szoptatás többek között a fertőzésekkel és a cukorbetegséggel szemben is védelmet nyújt a baba számára. Úgy tűnik azonban, hogy az újabb kutatások fényében kérdőjelek merülhetnek fel ezzel kapcsolatban.

Legalábbis akkor, ha helytálló mindaz, ami tegnap került nyilvánosságra dr. Mary Fewtrell tollából a British Medical Journal (BMJ) című szaklap internetes oldalán. Dr. Fewtrell azzal indít, hogy az első hat hónapban a szoptatás kizárólagosságát látszanak megkérdőjelezni azok a szakemberek, akik szerint előnyös, ha a csecsemő már négy hónapos kortól elkezd ismerkedni másfajta táplálékokkal – de nem a tápszerrel! – az anyatejen kívül. A szerző szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) idevágó ajánlása jórészt 2001 előtt végzett kutatások eredményein nyugszik, ennél fogva lehetnek benne pontok, melyek ma már túlhaladottak.

Nem biztos hogy kell 6 hónapot várni a kizárólagos szoptatással

Tegyünk különbséget az országok közt!

Dr. Fewtrell szerint a WHO ajánlásait továbbra is teljesen mértékadónak kell tekinteni a fejlődő országokban, ahol a higiénés körülmények miatt nehézségekbe ütközhet a tiszta és biztonságos ivóvíz és élelem előteremtése. Az iparilag fejlett országokban azonban már nem feltétlenül kétségbevonhatatlan a kizárólagos szoptatás előnye – írja dr. Fewtrell. A szakember szerint meg kellene vizsgálni, hogy a WHO iránymutatásának alapját képező vizsgálatokban nem játszottak-e közre más tényezők, melyek befolyásolhatták a szoptatás, illetve az elhízás, cukorbetegség vagy testi fejlődés között kimutatott összefüggéseket.

Vashiány, cöliákia és társai...

A BMJ cikke ugyanis arra hívja fel a figyelmet, hogy a hat hónapos korig tartó kizárólagos szoptatás mellett például vashiány léphet fel a babánál, ami aztán károsan befolyásolhatja a gyermek értelmi, koordinációs és szociális fejlődését. A szerző további problémának látja, hogy erre többnyire nem is derül fény idejében, hiszen nemigen van olyan pontja a világnak, ahol a csecsemőket rutinszerűen szűrnék vashiány irányában.

Mary Fewtrell tart attól is, hogy amennyiben a baba nem találkozik már viszonylag korán másfajta ízekkel is, mint az anyatej (például a zöld levélzöldségek kesernyés aromájával), úgy később könnyen elutasíthatja az ilyen ételeket, ami táplálkozási hiányállapotok kialakulásával fenyeget.

Kizárólagos szoptatás mellett problémát jelenthetnek az allergiás megbetegedések: mostanában több vizsgálat is zárult azzal a következtetéssel, hogy a későn elválasztott babák körében gyakoribb az allergia. Ezzel kapcsolatban a BMJ cikke egy svédországi kutatást idéz, mely szerint nagyobb eséllyel kell számítani lisztérzékenység (cöliákia) jelentkezésére akkor, ha a csecsemő csak később találkozik a lisztben lévő gluténnal. A svéd szakemberek szerint a 3 és 6 hónapos kor közötti időszak a leginkább megfelelő a búzaliszttel készült ételek óvatos bevezetésére.

Kell-e módosítani az irányelveket?

A fentiek fényében a legkritikusabb kérdés, hogy módosítani kell-e szoptatással kapcsolatban jelenleg érvényben lévő irányelveket. Bár kétségtelen, hogy minden új kutatási eredményt mérlegre kell tenni a döntés előtt, semmiképpen sem szabad elhamarkodott döntést hozni. Dr. Fewtrell szerint az irányelvek hirtelen gyökeres módosítása ugyanolyan hiba lenne, mint azok véleménye, akik szerint semmilyen határpontokat nem kell kijelölni az elválasztással kapcsolatban, hanem pusztán a baba kívánságaira hagyatkozni.

A teljes cikket a Gyermekévek oldalán olvashatja.

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

(forrás: Gyermekévek)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés