hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Talán a kómások is gondolkodnak

Egyszerű EEG-vizsgálattal is foghatók a tudat jelei a kómában levőknél – írja a Népszabadság Online.

Adrian Owen, aki korábban a Cambridge-i Egyetem, most a kanadai Western Ontario kutatója, egy tudományos közleményben már 2006-ben beszámolt arról az eszméletlen betegről, akin mágneses magrezonanciavizsgálattal (MRI-vel) bizonyították, hogy néhány utasítást megért – írja a Népszabadság. – Amikor felszólították, gondolja el, hogy teniszezik vagy sétál, az agy felelős területei aktivizálódtak, ezt az MRI kétséget kizáróan kimutatta.

Ez év novemberében a Lancet című szaklapban Damian Cruse, az Adrian Owen professzor vezette kutatócsoport tagja azokról az új kísérletekről írt, amelyek során kiderült, a vegetatív állapotban levő beteg agyi válaszai nemcsak MRI-vizsgálattal, hanem elektroenkefalográfiával (EEG-vel) is jól érzékelhetők. Ez olcsóbb és ágy mellett elvégezhető vizsgálat.

A kanadai munkacsoport most 16, tartós vegetatív állapotú beteget 12 egészségessel hasonlított össze. A felszólítások egyszerűek voltak: a beteg képzelje azt, hogy lába nagyujját hajlítja, feszíti, vagy azt, hogy a markát zárja vagy nyitja. A 16-ból három beteg „válaszolt” (Martin Monti korábbi MRI-s vizsgálatában 54 betegből öt). Ez arra utal, ezek a szerencsétlen emberek hallanak, megértik, amit mondanak nekik, képesek figyelemkoncentrációra, továbbá a válaszhoz szükséges memóriára és akaratra is.

Adrian Owen egyenesen azt állítja, a vegetatív állapotú betegek negyven százaléka olyan világosan gondolkodik, mint bármelyik egészséges. Ez hangsúlyosan indokolja azt a felvetését, hogy a tartós vegetatív állapot orvosi diagnózisának kritériumait meg kell változtatni.

Ha egy vegetatív állapotú betegről teljes bizonyossággal tudnánk, hogy tudatán van, az mindent megváltoztatna. Például a tudatán levő ember jogosult döntéseket hozni, akár a saját sorsa felől is.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink